maanantai 6. toukokuuta 2013

Sieluni syvät arvet

Ksml 6.5.2013

Tappajahai jätti lapsensieluuni niin syvät arvet, että voin nyt, lähes 40-vuotiaana, varmuudella sanoa, että ne eivät tule koskaan parantumaan. Näin siitäkin huolimatta, että näin Tappajahain vasta aikuisena.

Elokuva turmeli mieleni isoveljen oveen teippaaman julisteen kautta. Voin yhä sukeltaessa yllättää itseni pälyilemästä pohjasta esiin nousevia teräviä hampaita.

Enää en sentään pode hai-kammoa kylpyammeessa ja uimahalleissakin uiskentelen melko vapautuneesti. Avomerelle minut kuitenkin saa pulikoimaan vain heittämällä laidan yli ja merenalaisen maailman ihailun jätän suosiolla muille.

Teini-iässä minulla oli kavereideni kanssa tapana esittää tiheään toistuvilla Tukholma-risteilyllä Tappajahai-performanssia. Pötkötimme hyttikäytävällä, nostimme kädet haineväksi pään päälle ja hyräilimme hain hyökkäämistä ennakoivaa tunnaria.

Syytä tähän, kuten moneen muuhunkaan teini-iän toilailuun, on turha kysyä. Sitä ei ole. Joku päätohtori olisi varmasti nähnyt teini-Riikan hai-kiemurtelussa yrityksen kieltää sydänalaa ahdistava pelko – pakokauhu siitä, että laiva uppoaa ja Itämeren hait syövät minut suihinsa. Realistisempi pelko olisi kaiketi ollut huoli biologian ja maantiedon kokeiden läpäisystä.
Toinen lapsuuden traumatisoija oli Hitchcockin Psyko. Näin sen aivan liian nuorena ja ihmettelen yhä mikä nukkumaanmenoajasta lipsuminen tuona 80-lukuisena lauantai-iltana oikein tapahtui. Unen päästä saa ihmeen heikosti kiinni, jos luomien takana herra Norman Bates esittelee kuivunutta äitiluurankoa.

Yhtenä kesänä taas vietin ihan liian monta tuntia peilin edessä miettimässä onko minulla vesipää. Dokumentitkin voivat olla pelottavia, sillä olin tv:n välityksellä kuullut kyseisestä sairaudesta ja sen ulkoisista tuntumerkeistä. Sitä kuulkaa pää kasvaa melkoisiin mittasuhteisiin kun sitä oikein tarkkaan tiiraa peilistä lapsen hermostunein silmin.

Oli miten oli. Jälkikäteen mietittynä taisin kuitenkin päästä helpolla. Nykymukuloiden unissa seikkailee zombeja ja vampyyrejä, eikä niiltä voi välttyä edes pysymällä kuivalla maalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti