maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulupukki on julistettava diplomaatiksi

Kolumni keskisuomalaisen Kotimaa-sivuilla 22.12.
Mietin tässä lähestyvän joulun kunniaksi, että olisipa hienoa, jos näin joulukuun loppupuolella voisi mennä porolla töihin tai vaikka lähikaupalle. Palata kinkkuostoksilta ihan kurkona pyörätelineeseen sidotun Petterin luo ja hymyillä viekkaasti paikalle kerääntyneille taaperoille. Olla vähän niin kuin pukin apurin maineessa.
Hetkisen ajatuksella herkuteltuani, mieleen tuli varsin käytännönläheinen pulma. Ei toki se, että missä poroa säilyttäisin, millä sitä ruokkisin tai edes se, mistä sellaisen nyt äkkiä hankkisin, vaan että miten poron kanssa käyttäydytään liikenteessä.

Pikaisella googletuksella löysin huolestuttavia lehtiotsikoita. Sellaisia kuin ”Joulupukki kolaroi Lahdessa – Kyydissä myös muori”. Fantasianomaisesta otsikostaan huolimatta kyseessä oli ihan oikea kolari. Muistelen saaneeni kuitenkin ihan kivasti lahjoja tuona pukin kolarivuonna 2012, joten oletettavasti punanuttu oli joko A) poikennut meillä jo ennen kolaria tai B) ei ollut ihan se oikea Korvatunturin tyyppi. Tästä kielisi sekin, että uutisen mukaan pukilla oli ikää 18 vuotta.

Mutta asiaan. Olen miettinyt sellaisia ajoneuvollisia juttuja kuin, että täytyykö pukin ripustaa Petteriin parkkikiekko ja kuuluuko hän johonkin EasyParkin kaltaiseen pysäköintijärjestelmään, jota ilman pukki on nähdäkseni pulassa. Joulupukille henkilökohtaisesti räätälöity koko maapallon kattava aluekoodi lie 040404.
Ymmärrän toki, ettei tämä ontuva vitsi kaikille aukea. Niille, joilta meni ohi, tiedoksi, että viittaan siihen, kuinka numerosarja näyttää nurinpäin käännetyn taskulaskimen nestekidenäytöllä hohoho-tekstiltä.
Jännää miten paljon paremmiksi vitsit tulevat, kun ne joutuu selittämään...

Ja sitten taas asiaan. Miten pukki toimii ilmaliikenteen suhteen. Täytyykö hänen ilmoittaa reittisuunnitelma etukäteen ja infota joka liikkeestä lennonjohtoa. Jokainen ymmärtänee, että moinen menee ihan älyttömäksi veivaamiseksi. ”Pukki Ykkönen pyytää lupaa astua ilmatilaan. Pukki Ykkönen pyytää laskeutumislupaa...”
Ei ihme, ettei pukkia juuri joulupyhien jälkeen näy. Taitaa toistella samaa ”Nyt riitti. Ei koskaan enää”-mantraa kuin moni muukin vapaaehtoistyöntekijä tapahtumajärjestämisen jälkeen.

Vaikka olen taipuvainen ajattelemaan, että pukin liikenne- ja parkkirikkomuksia voisi katsoa sormien lävitse, ymmärrän asiaan sisältyvän riskin. Mihin raja vedetään? Jos pukille annetaan erikoisvapauksia, kohta niitä ovat pyytämässä pääsiäistrullit ja Suomeen lomailemaan tulleet Pakkasukotkin. Puhumattakaan nyt vaikka ihan arkisista saunatontuista ja hammaspeikoista.
Kohta vapauksia kinuavat jo puoli-fantastisetkin olennot. Sellaiset vähän epätodelliset tyypit kuin prinsessat ja prinssit. Lopulta ihan ei-fantastinenkin poppoo kuten vaikka eri maiden diplomaatit....
Jaa mutta, niillähän taitaakin jo olla vapautensa. Googletuksen perusteella Helsinki menetti viime vuonna 24 000 euroa diplomaattien maksamattomien parkkisakkojen takia. Ratkaisu onkin siis siinä, että Joulupukki on julistettava diplomaatiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti