torstai 28. marraskuuta 2013

Kukapa olisi arvannut, että nuoret ovatkin ihan ok-tyyppejä

Vedän Jyväskylässä nuorten taidetyöpajalla luovankirjoittamisen kursseja. Olen vetänyt itse asiassa jo useamman vuoden ajan. Tästä johtuen voin kaiketi vetää sijaan, myös ryhmiin osallistuneista nuorista joitakin johtopäätöksiä. Ne ovat kaikki ennakko-oletusteni vastaisia.

Luulin, että nuoret eivät suostu kirjoittamaan ja jos suostuvatkin kovasti yllytettyinä, eivät ainakaan halua lukea tekstejään ääneen. Vieraita kieliä en uskonut heidän käyttävän lainkaan kirjoittamisessa, vaikka sanon aina, että kirjoittakaa vaikka haltijakielellä tai klingoniksi. Luulin myös, että nuoret eivät jaksa keskittyä kahta ja puolta tuntia kirjoittamiseen.

Lopuksi lisättäköön vielä, että luulin, etten pidä nuorten seurasta. Ihan sillä sellaiselle perus ”en tykkää, en jaksa” –tavalla. Että vaikka ymmärrän ja muistan noihin ikävuosiin n. 16-20 sisältyvän hämmennyksen tarpeen ja kapinafiiliksen, en ole kiinnostunut seuraamaan moista kovin läheltä. Uskoin, ettei heitäkään minun juttuni kiinnosta. Ajattelin siis, että olemme vähän eri planeetoilla, joilta käsin keskinäinen kommunikointi ei suju. Ultimate kauhupaikakseni kuvittelin nuorisotalon. Joskus näin jopa painajaisia siitä, että mieheni värväsi minut töihin nuorisokotiin…

On hieno huomata, ettei luulo ole tiedon väärti, fäärtti tai mikä ikinä.

En vieläkään toki tuntisi oloani kotoisaksi nuoritalon työntekijänä, mutta myönnettäköön, että nuoret ovat ilahduttavan innovatiivisia ja mukavia – oikeastaan hyvää seuraa. Kirjoituskursseille osallistuvat nuoret kirjoittavat, lukevat juttujaan ääneen, käyttävät häpeämättä kieliä ja omaavat avaran mielikuvituksen. Ihme porukkaan.

Omiin teini-ikä muistoihini verrattuna he ovat myös hämmentävän rohkeita. Olen jopa miettinyt että ehkä tosi-tv –formaatit ovat tuoneet mukanaan jotain hyvääkin. Ihmiset kun ovat tottuneet seuraamaan tavan pulliaisten toinen toistaan komeampia, mutta myös surkeampia lauleluita ja muita esityksiä televisiosta, on kynnys itseilmaisuun madaltunut.

Toki on myös myönnettävä, ettei taidetyöpajan populaatio varmasti vastaa koko maan nuorison keskiarvoa. Saattavat taidetyöpajalla olla vähän herkempiä taiteelliseen ilmaisuun ja esiintymiseen. Oli miten oli. Hieno juttu. Ja oli kiva olla väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti