maanantai 5. elokuuta 2013

Tienvarsien intiaani-eläimet

KSML 26.7.2013
 
Näin kesäisin teitten varsilla voi nähdä miltei joka mutkassa loikoilevan luomakunnan pörröisiä edustajia. Kaikkialla on pupuja sun muita eläimiä, jotka ovat painaneet korvan todella kiinni asfalttiin kuullakseen, onko autoja tulossa. Nämä kuuntelijaeläimet ovat kaiketi jotain sukua Amerikan intiaaneille – eräänlaisia eläinmaailman siouxeja siis.
Eläimille pitää usein seuraa siivekkäät ystävät. Mieheni mukaan varikset ovatkin luomakunnan ystävällisimpiä olentoja. Syykin on selvä. Ne jaksavat herätellä noita tien reunoihin nukahtaneita karvapalleroita. Nokkivat hellästi ja kuiskivat kaiketi korvaan, että ”pupu kulta, pupu kulta, herää jo, herää jo…”.
 
Sitä olen vähän miettinyt, että miksi eläimet ottavat nokkaunia nimenomaan teiden varsilla. Että eikö metsästä löytyisi suojaisampi ja hiljaisempi paikka. Vai onko niin, että kesäinen asfaltti hohkaa mukavasti lämpöä syntyjään kaiketi vähän vilukissojen elukoiden kylkeen?
Tai ehkä niin, että metsän pieneläimet tuppaavat häiritsemään unta. On muurahaisia, jotka kiipeilevät korvaan ja hyttysiä, jotka pistävät nenän päähän. Asfalttitien varsilla kiusankappaleita on varmasti vähemmän.
 
Olen kuullut kerran äidin vastaavan etupenkiltä takapenkkiläisen huolestuneeseen kysymykseen tien varren verisestä karvalakista, että se oli vain puun oksa. Pikkumiehen skeptinen inttäminen poistettiin vakuuttavalla ”Puuta se oli vaan. Usko pois” –toteamuksella.
Samaa selitystä haluaisin uskoa itsekin. Ajatus kuolleiden eläinten keskellä surffaamisesta ei ole kovin mieltä ylentävä. Ei edes silloin kun elukat ovat kuolleita kyykäärmeitä, kuten lapsuuteni mökkitiellä, jolla kuollut kyy oli aina kivempi yllätys kuin elävä.
Viimeksi tosin kun näin auton alle murskaantuneen sahalaitaisen kaverin, en uskaltanut edes auton ovea avata. Lapsuuden kyy-pujottelusta lienee liian monta vuotta.
 
Yhden eläimen liiskauksen olen aiheuttanut itsekin. Ajoin pari vuotta sitten tuuheahäntäisen oravan päälle. Näen siitä vieläkin painajaisia – lähinnä hereillä ollessani.
Sydämessäni pistää ajatellessani tuota Tikun ja Takun kaveria ja olen varma, että tästä surmatyöstä käydään taivaan portilla vielä pitkä ja syyttelevän sävyinen keskustelu.
Veljeni puolestaan kertoi ajaneensa kerran kissan päälle. Kisuliini loukkaantui niin pahasti, että oli selvää, että kituvan eläimen kuoleman nopeuttaminen olisi ainoa inhimillinen teko.
Broidi pyöritteli mielessä ajatusta, että pitäisikö etsiä jostain eläinlääkäri vai päästää kituva eläin tuskasta samantien ja omakätisesti.
Hämmentävän kylmäpäiseksi heittäytynyt velipoika etsi siinä miettiessään jotain kättä pidempää. Huomasi kuitenkin pian kissan siirtyneen jo ajasta ikuisuuteen.
Sanoin veljelleni, että ehkä se miuku katsoi parhaaksi näytellä kuollutta ison miehen kaivaessa takakontista rengasavainta.
Veljeä ei naurattanut yhtään, sillä ketäpä eläimen päälle ajo oikeasti naurattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti