tiistai 3. syyskuuta 2013

Sitkeä stereotypia taiteilijoista

Vuosittainen dopingsykli pyörähti taas tovi sitten hetkeen, jona mietitään kuka veti, jos veti, missä ja mitä. Tyhmempi voisi luulla, että urheilu on ruumiinkulttuurin sijaan historiantutkimuksen alaisuuteen kuuluva ala.

Siinä missä urheilussa, kuten kaikissa muissakin ammattialoissa, suorituksen vaaditaan tapahtuvan selvin päin, kulttuurin puolella päihteitä pidetään ikään kuin alaan kuuluvana lisänä.
Sitkeän stereotypian mukaanhan kuvataiteilijat ovat juoppoja, näyttelijät astetta persompia kostealle ja kirjailijat notkuvat aina kapakan perällä. Muusikoista nyt ei kannata edes puhua.

Mielenkiintoista oletuksessa on, että paheksumisen sijaan tämän ammattikunnan mielentilan ulkoiseen muunteluun suhtaudutaan hyväksyen ja jopa kannustaen. Herkkä taiteilija – herkät tarpeet.
Ja tosiaan. Ehkä esimerkksi Hunter S. Thompsonin tekstit, Jean-Michel Basquiatin taulut ja Jim Morrisonin musiikki vaativat pientä kemiallista apua syntyäkseen.

Yhdysvaltalainen taiteilija Bryan Lewis Saunders on tämän taiteilijastereotypian sitkeä vahvistaja. Mies on vienyt humalluttavien innoittajien käytön äärimmilleen. Internetin Cultso.com -sivustoilta löytyy Saundersin "artist takes every drug known to man draws self portraits after each use" -kuvat. Otsikon voi kääntää ketterästi muotoon: "taiteilija kokeilee kaikkia mahdollisia huumeita ja piirtää itsestään muotokuvan jokaisen kokeilun jälkeen". Sivuilta löytyy versio miehestä kokaiinin, meta-amfetamiinin ja DMT:n ja 45 muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena. Esimerkiksi klonatsepaami-annoksen jälkeen syntyneessä omakuvassa Saunders on lukittuna lapsenomaiseen rakettiin. Ohessa sienitripin ja morfiinin aikana syntyneet kuvat.

Ihan kaikissa Saundersin omakuvissa mies ei kuitenkaan ole huumeissa. Näin ainakin sopii toivoa. Mies nimittäin päätti vuonna 1995 tehdä itsestään joka päivä yhden kuvan. Teoksia on syntynyt lähemmäs 10·000 kappaletta.

Ja sanottakoon, että osa miehen selvistä päin piirtämistä potreteista on huumekokeilujen aikaansaannoksia hämmentävämpiä. Näitä voi katsella bryanlewissaunders.org/drugs/-sivuilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti