maanantai 30. syyskuuta 2013

Hyvin sä vedät

Kolumni Keskisuomalaisessa 27.9.

Oletteko huomanneet, että autoilijoista, jotka vetävät perässään peräkärryä, asuntovaunua tai hevoskuljetusta, valtaosa on miehiä. Ja vieläpä sitä vähän vanhempaa sorttia. Tällä tarkoita reilusti yli viisikymppistä urosta.
Ne vilkut ja jarruvalot niissä kärryissä eivät yleensä toimi, mutta toisaalta ”ainahan minä käännyn tästä oikealle, joten luulisi muidenkin sen jo oppineen”.
Seuraavaksi kun ohitat sidontaliinoilla miten sattuu köytettyä peräkärrylastia kurkkaapa piruuttasi kuskinpenkillä. Siellä se jököttää. Tyytyväinen eläkeläishemmo.


Tämä ei ole mikään ikärasistinen kolumni vanhuksista ja ajamisesta. Lähisukulaisissa alkaa olla sellainen määrä harmaata ajomiestä, etten moista uskalla kirjoittaa. Jää pian synttärikahvit saamatta, eikä joulupöydästäkään kaiketi löydy enää minulle vapaata istuinta.
Tuomitsemisen sijaan tyydyn siis miettimään, että liittyykö se perässä vetäminen jotenkin ikään. Että kun vanhuus alkaa uhkaavasti lähestyä ja kaiketi pelottaa vähän, että ”tässä jää nyt jotenkin kehityksestäkin jälkeen”, tuntuu kivalta hirttää jotain auton perään roikkumaan. Onpa sitten ainakin joku, joka tulee aina perässä. Seuraa vetäjäänsä uskollisesti ja reittivalintoja kyseenalaistamatta.

Sitäkin olen miettinyt, että mitä ne vanhat miehet niissä kärryissään kuskaavat. Ihan vuoden ympäri kun ei voi puutarhajätettä riittää kuljetettavaksi, ellei sitten omaa aivan valtavan kukoistavaa talvipuutarhaa. Tuskin ne myöskään koko ajan muuttavat tai ostelevat muuten vain isoja huonekaluja.
Mielestäni on jopa mahdollista, ettei kärryissä ole mitään. Pressun alla on piilossa vain ruostunut peräkärrynpohja. Peräkärry tekee ajosta kuitenkin jotenkin tärkeämpää. Selviöhän se nimittäin on, ettei kärryllä muuten vain normaalisti ajella. Sitä ollaan suorittamassa jotain tehtävää, joka toki päättelyni mukaan voi olla vaikka se nuoruuden säilyttäminen.

Myös ihan perus asuntovaunun kiskojista valta osa taitaa olla eläkeläisväestöä. Tämä jo siksi, ettei työssäkäyvällä ole yleensä aikaa tai halua hukata lomaansa teidentukkeena. Sitä paitsi yli kaksihenkisen perheen mahduttaminen sopuisasti asuntovaunuun ei kuulosta kovin kaikista helpoimmalta tai houkuttelevimmalta projektilta.


Asuntovaunuista tuli mieleen vielä sellainen asia, että onkohan kukaan lähtenyt koskaan asuntovaunureissuun kuulematta läheiseltään, työkaveriltaan tai naapuriltaan Karavaanari-kappaletta. Ja jos vaikka onkin onnistunut muiden veistelyltä säästymään, niin eikös se kyseinen biisi kuitenkin soi korvamatona omassa päässä.
Toisaalta, noinkohan nuo rekkamiehetkään päivät pääksytysten hyräilevät ”Hei rekkamies, mikä pitää miehen tiellä” -jollotusta. Jos hyräilevät, niin eipä käy kateeksi. Kuulostaa nimittäin aika rankalta ammatinvalinnan mukana tulleelta lisähaitalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti