tiistai 10. syyskuuta 2013

Harry Holen kotikonnuilla

Käväisin tuossa Norjan reissulla Åndalsnesin kaupungissa – Harry Holen synnyinkaupungissa. Dekkaristi Jo Nesbø:n luoma Harry ei ollut kuitenkaan paikalla. Oli varmaan nykyisessä kotikaupungissaan Oslossa. Se vähän harmitti. Mutta ei kai sitä perheellinen mies jouda kovin usein reissaamaan nuoruuden maisemiinsa.
Jylhiä maisemia katsellessa olin ymmärtävinäni vähän paremmin tuon norjalaispoliisin repaleista sielunmaisemaa. Satamassa kävellessä olin jopa melko varma siitä, että Holella oli teninä tapana hengata viereisellä rautatieasemalla. Unelmoi siellä ehkä suuremmasta maailmasta.

Sitä sanotaan, että kun joku todellinen paikka tai ihminen tuodaan osaksi romaania eli fiktionalisoidaan, se ei oikeastaan tuo todellisuudesta mukanaan mitään mitä kirjailija ei mainitse. Holen synnyinkaupungiksi mainittu Åndalsnes ei siis vastaa todellista kaupunkia. Se on vain jonkinlainen muistuma siitä.

Sama lainalaisuus koskee myös todellisuudesta fiktioon siirrettyjä henkilöitä. He eivät sisällä koko todellista historiaansa. Fiktiivisessä tekstissä esiintyvä Kekkonen on siis kalju ja Suomen entinen presidentti vain jos kirjailija sen toteaa. Jyväskylässä puolestaan ilmestyy Keskisuomalainen ja siellä on Tanssisali Lutakko, vain jos se tulee tekstissä puheeksi.

Todellisuudessahan asia ei tietenkään voi toimia ihan näin, vaikka ranskalainen kirjallisuudentutkija Gérard Genette kuinka niin väittääkin. Ihmismieli ei kykene eliminoimaan tuntemaansa kokonaiskuvaa vaan se täyttää esiintyvät tiedonpuutteet muististaan.
Ehkä Genette loppujen lopuksi tarkoittaa teoriallaan pikemminkin sitä, ettei kaikkea todellisuuden faktaa voi sitoa fiktion viitteeseen. Tärkeintä on kaiketi sisäistää se, että todellisuuden tekijät voivat vaikuttaa fiktioon, mutta fiktiossa esitettyjen seikkojen ei tule siirtyä totuutena reaalimaailmaan.

Tästäkin huolimatta, olin vähän pettynyt, että Åndalsnesin sataman kahvilan nurkkapöydässä ei istunut pitkää, karun puoleensavetävää ja arpista miestä. Olisin suonut Holen rikkoa tuon todellisuuden ja fiktion rajan edes kerran – minun takia.



Kiipesiköhän Harry Hole tuon vuoren päälle nuorena?
Tiedä vaikka olisi kiivennyt monta kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti