maanantai 25. helmikuuta 2013

Kylähullu vai taiteilijanero?

Taiteilija Tykkyläisen jalan alla komeilee kaksoiskappale Turun
yliopistolla esillä olevasta teoksesta, jonka avulla Estoniasta
selvinneiden hoitoon kerättiin kymmeniätuhansia markkoja.
Ohessa lupaamani juttu Keskisuomalaisessa 21.7.2011 julkaistusta taiteilija Tykkyläisen haastattelusta. Akuperäinen otsikkoni tosin oli sensuroitu lehdessä muotoon "Ikävät olot ja naapurit".

PUDASJÄRVI
Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Parin tunnin päässä Rovaniemeltä asustaa makeasti hekotteleva, pyöreämahainen ja parrakas mies. Ei. Kyse ei ole joulupukista, vaikka miehellä punaiset vaatteet onkin päällä, vaan taiteilija Kari Tykkyläisestä, jota myös Tykylevitsiksi kutsutaan.
Tykkyläisen tuotanto on yhtä kirjava kuin mies itsekin. On veistoksia, koruja, performansseja ja seinäreliefejä. Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1979 valmistunut mies tituleeraa nettisivuilla itseään kuvanveistäjäksi, mutta moni kyläläinen liittäisi häneen mieluummin termin kylähullu. Mies ei taida itsekään titteliä vierastaa - raja nerouden ja hulluuden välillähän on usein aika häilyvä.

You tube taiteilija
Nämä Tykylevitsin näköisnuket olivat
mukana insestiä käsittelevässä video-
pätkässä, joka sekin löytyy You tubesta.
Näkyvintä julkisuutta Tykkyläisen tuotannossa edustavat internetin You tube -videot. Muutaman minuutin mittaisia pätkiä, joissa toistuvat naiset, sukkanauhat, suo ja musiikki on satoja.
Sadeilmakitarakisa-videossa peruukkipäinen Tykkyläinen hyppii ja heiluu pihalla kuin salaman iskemä menninkäinen sateenropinan säestäessä taustalla. Toisessa videossa hän laulaa Elvistä pupunaamarin taakse piiloutuneen naisen säestäessä haitarilla. Kolmannessa videossa ollaankin sitten jo painimassa suolla ja neljännessä tehdään taas jotain yhtä ennalta arvaamatonta ja outoa.
Videot tulivat Tykkyläisen taiteeseen neljä vuotta sitten, kun taiteilija istahti tuoliin, pätki itseään sanomalehdellä päähän ja toisteli "En anna koskaan periksi”. Vaimo, tekstiilitaiteilija Marja-Leena Tykkyläinen, kuvasi purkauksen videolle ja nauha pistettiin You tubeen otsikolla lannistumaton. Nyt pätkällä on lähes miljoona katsojaa ja Tykkyläisestä on muodostunut kulttihahmo. Moni tosin ei tiedä, että videot ovat vain pintaraapaisu miehen tuotannosta.

Karkeita kuvia
Puupinnan liiallinen silottelu ja hiominen vie
Tykkyläisen mielestä veistokselta sen luonteen
Kotitalon seinään nojailevilla puumiehillä on tuimat katseet. Tykkyläinen kertoo pitävänsä karkeasta pinnasta.
- Liika silottelu ei oikein käy tähän hommaan. Täytyy antaa valon ja varjojen muokata patsaiden ilmeitä, mies tuumaa.
Puuveistosten ohella avoimena kesänäyttelynä toimivalta pihalta löytyy muun muassa mallinukeista ja lasikuidusta rakennettuja patsaita. Jokaisella teoksella on oma tarinansa – yksi sai alkunsa politiikasta, toinen Kalevalasta ja kolmas tyhmästä sukulaismiehestä.
- En halua tuoda teosta näytille vaan kertoa niillä tarinan, Tykkyläinen sanoo kissan kiehnätessä jaloissa.

Naapurirauha
Tykkyläinen ei taida olla ihan helppo mies sulatettavaksi. Ideoita pursuava ja niitä toteuttava mies on saanut monen karvat pystyyn. Kun TV1 näytti toukokuussa Tampereen filmijuhlilla palkitun dokumentin Siuruan Rubens, Tykkyläinen joutui kahdesti kylämiesten puhuteltavaksi. Naapurin kanssa ei kuulemma ole vaihdettu kuulumisia kahteenkymmeneen vuoteen.
- Pari vuotta sitten huomasin yöllä, että sen pihassa palaa asuntoauto. Pakkohan siinä sitten oli mennä huutamaan, että ”Herää”. Naapuri taisi sanoa, että ”Kiitos”, mutta sen enempää ei juteltu, Tykkyläinen nauraa.
Hän kehuu Pudasjärven Siuruan-kylää mitä parhaimmaksi paikaksi tehdä taidetta.
- Jos taiteilijalla on kultalusikka suussa ja marenkileivos kädessä, niin ei se tee taidetta. Jotta taidetta syntyy, olojen täytyy olla mahdollisimman paskamaiset.
Olot Siurualla ovat ilmeisen heikot, sillä Tykkyläisen piha täyttyy tasaiseen tahtiin veistoksista ja You tube videoista.

Mikä lie pihapiirin pyöräilijän määränpää...
Shamaani
Tykkyläistä fanittavat muutkin kuin suomalaiset. Vuonna 2007 saksalainen kuvausryhmä teki miehestä dokumentin nimellä Self Made paradise. Tähden matka dokumentin ensi-iltaan oli tyssätä pariinkin otteeseen. Ensi tullimiehet pyörittelivät silmiään miehen kaulassa roikkuvien shamaanikoruja takia ja sitten kone oli laskeuduttaessa törmätä kentälle parkkeerattuun koneeseen.
- Lentokapteeni veti meidät 45:n asteen mutkassa takaisin taivaalle. Kun sitten lopulta laskeuduttiin, se kuulutti, että ”Saamme kiittää tästä laskeutumisesta jumalaa ja matkustajana olevaa suomalaista shamaania”, Tykkyläinen hekottelee.
Nyt saksalaisdokumenttiin suunnitellaan kuulemma jatko-osaa.
Tykkyläinen puhuttaa, mutta joskus on vaikea päättää mitä mieltä hänen taiteestaan on. Feministit älähtävät ja lestadiolaiset heristävät sormea, mutta sanooko Tykkyläinen loppujen lopuksi mitään juuri naisista ja uskonnosta vai vain elämästä itsestään?

Suo, korkokengät ja hame
Äkkiseltään voisi luulla, ettei suolle kannata mennä korkokengissä. Taiteilija Kari Tykkyläinen on toista mieltä. Passeliin suoasuun kuuluu hänen mielestään korkkareitten lisäksi kesäinen mekko, helman alta pilkottavat saumasukat ja sukset. Mies ei ole asiansa kanssa yksin. Ensi perjantaina pidettävään ”korkokenkäkukkamekkosuohiihdon MM-kisaan” osallistunee taas joukko innokkaita naisia.
- Viime vuosina osallistujia on ollut viitisenkymmentä, mutta tänä vuonna taitaa kisoista tulla ennätyssuuret kun telkkarissa näytettiin se dokumentti minusta, tuumaa kisaselostuksesta vastaava Tykkyläinen.
Jos kiinnostus kisaan heräsi, mutta sukupuolen takia kukkamekko ei tunnu ihan luontevalta valinnalta, niin hätä ei ole tämän näköinen. Miehet osallistuva kisaan pukukoodilla rippipuku.


 
Tykkyläisen Greese-musikaaliin suunnittelema la-
vastus sai näytäntökauden jälkeen kodin taiteilijan
pihasta.


KARI TYKKYLÄINEN : KUVANVEISTÄJÄ
  • Syntynyt 9.7.1953 Enossa, Pohjois-Karjalassa.
  • Asuu Pudasjärven Siuruan kylässä vaimonsa tekstiilitaiteilija Marja-Leena Tykkyläisen kanssa.Valmistui kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1979.
  • Lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa. Yksityisnäyttelyt Frankfurt am Mainessa vuosina 2003 ja 2004.
  • Tykkyläinen filmillä: Korpikylän kummajainen 1989, Lasikuituenkeli 1993, Self Made Paradise 2007 ja Siuruan Rubens 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti