Tulisuus on 2000-luvun ruokakulttuurin bodauslaji. Ruokien chilituunaus on sukua duudsonhenkiselle muurahaispesässä istumiselle.
Kukaan ei paukuttele henkseleitä esimerkiksi sillä, että syö todella suolaista ruokaa.
- Laitan kuulkaa ruokaan niin paljon suolaa, että yöllä täytyy nousta kolmasti juomaan.
Harvassa ovat myös ne, jotka hehkuttavat sokerinkäyttöä, eikä yletön valkosipulinsyönti ole kiinnostanut ketään 1980-luvun jälkeen.
Chili-innostuksessa ei ole kuitenkaan kyse vain syömisestä. Tulisten paljojen kasvatuksesta on tullut laji, jonka harrastajista hämmentävän suuri osa on miehiä. Chilinkasvatus on rautaa.
Chilit ovat saaneet
minutkin pauloihinsa. Laitoin tämän vuoden taimet aluilleen jo helmikuussa. Nyt
ne kuikuilevat keittiönpöydältä ulos ja odottavat lopullista muuttoa
kasvihuoneeseen, joka on jo tullut tutuksi päivähoitopaikkana. 12 tainta on
ehkä vähän liikaa, mutta mistä sen olisi voinut tietää, että ne kaikki
suostuvat itämään. Opin nopeasti, että punaisesta palosta ei kannata haukata,
vaikka saman puskan edustaja maistui vielä eilen lähinnä paprikalta. Valoisat kesäyöt
kypsyttävät chilit nopeasti ja lisäävät tulisuutta hetkessä.
Miedoksi mainostettu Hungarian wax vie helposti
haukkaajaltaan luulot pois ja habaneroa
ei kannata edes katsoa ilman muovihanskoja. Tänä vuonna odotan pelonsekaisella innolla millaisen tulisuusasteen Sperling’s Hot Fire –niminen lajike kasvihuoneessani saavuttaa.
Vaikka rakastan
chilejäni, extratulisuus ei ole tavoitteeni ruoanlaitossa. Sain tulisuus-kompetenssistani
karvaan opetuksen alkutalvesta.
Jyväskylän Gringos Locos –ravintolalla
on oma chili specialities-listansa, jonka kuvittelin vastaavan
chilitottumuksiani. Olin tilata varsin hotiksi luonnehditun annoksen, mutta
tarjoilija varoitteli tulisuudesta. Pelasin varman päälle ja otin miedommaksi
luokitellut Habanero quesadillan.Olin varma, että joudun ottamaan lisäpotkua tabascopullosta. Toisin kävi ja nöyryytys oli käsinkosketeltava.
Suussa riehuva polte oli infernaalinen. Silmämunat hikoilivat päässä, joku löi neuloja kielen kärkeen ja niistämisestä ei ollut tulla loppua. Taistelin annoksen loppuun ja kiitin hiljaa mielessäni tarjoilijaa viisaista sanoista. Chilikestävyyteni onkin tasoa nössö.
Väitän, että en pidä ruoan
tulisuutta itseisarvona. Silti yllätin itseni miettimästä, että jos kävisin
tasaiseen tahtiin syömässä quesadillan, tottuisin sen tulisuuteen, jonkun ajan
päästä voisin siirtyä kahden chilin annoksiin. Vuoden päästä se kolmen palon
Diablo burgerkin menee varmaan kuin vettä vaan.
Jälkipäivitys: Tänä
vuonna taimia on reilusti enemmän kuin tuo vuoden 2011 tusinamäärä ja Gringos
Locossakin on tullut vedettyä jo vähän tulisempaa mättöä. Viime kerralla tosin
päätin, etten ko. ravintolaan enää mene. Jyväskylästä löytyy arviolta ainakin kymmenen
paljon parempaa ruokapaikkaa.
Kiitos chili-tiedoista. Olen aikonut kääntyä puoleesi sopivien aloittelijoille- lajikkeiden hankkimiseksi. Jutustasi sain nyt ainakin muutaman varoituksen.
VastaaPoistaOnko Naga Morich Chili tuttu? Ostimme tuolla lajikkeella "maustettua" sinappia jouluksi vävylle - sopivan tulista kun ei meinaa millään löytyä. Nimeltään se on KIPU "Riittävän tulinen sinappi", ja jälkipoltot sen mukaiset. Savuhovi valmistajana. (vielä on TUSKA kokeilematta). * Kivat sivut sinulla. Terv LS.
En oikein lämpene itse tuolle Naga Morichille - sen tulisuus on musta liian pistävä. Olen itse enemmän sellaisen infernaalisen, mutta monivivahteisen lämpimän tulen ystävä. Kuvainnollisesti voisi vaikka sanoa, että puukon sijaan toivon suuhuni pikemminkin sulaa laavaa... Habanero-sukuinen Sperlings hot fire on yksi parhaista ja cayannet hyviä kakkosia. Ne kun säilöö yrttien ja valkosipulien kera umpioimalla öljyyn, niin "avot" on hyvää. Tänä vuonna multiin menee myös bird eye -chilejä, jotka luotettavan tahon mukaan ovat ihan parhaita.
VastaaPoistaMä kun luulin, et chili on chiliä. Kiva valveutua tietämään, et moisilla on muutakin eroa, kuin väri.
VastaaPoistaMulla jo tulisen chilin ajattelu saa suun kosteaksi. Ihan kirjaimellisesti. Samalla tavalla kuin sarjakuvissa. Tämänkin tekstin kun luin, niin kieli alko uimaan kuolassa. Lisäksi suun lihaksiin tulee jännää painetta. Ne valmistautuvat ottamaan tärskyä vastaan.
VastaaPoistaSyön överitulista ruokaa sen aiheuttaman mielihyvän vuoksi. Sitä voi verrata nousuhumalaan. Gringos Locosissakin käynnin jälkeen halailen aina ystäviä.
Kasvatushommiin en ole lähtenyt. Eiks se oo vähän akkojen hommaa? Mutta varmaan pakko, kun ei täältä Pihtiputaalta oikein saa mittään hottia.
Herttainen kommentti toi "chilin kasvatus on akkojen hommaa". Voi sua rutta-pylly - kyllä tulisten palkojen kasvatus voi olla ihan yhtä miehistä puuhaa kuin vaikka paskanluonti tai betonimyllyn pyöritys. Ei muuta kuin siementä vakoon siis ja Pihtiputaa hotiksi....
VastaaPoistaMeillä akat hoitaa ton betonimyllyn pyörityksenkin. Mä teen ruuan ja vien roskat. Toisinaan katon vaan vierestä.
VastaaPoistaRuttapylly onkin hyvä sana. Otetaas käyttöön! Mut rautapersettä chilin syöminen vaatii.
VastaaPoista