maanantai 3. marraskuuta 2014

House Games ja taiteilijalle Lamborghini

Anna Ruth avaa Riiko Sakkisen teosta
nykytaiteen syöntiä varten.
Eilen aukesi järjestyksessään neljäs House games -näyttely. Tällä kertaa taiteilijapari Anna Ruthin ja Juho Jäppisen koti sijaitsee osoitteessa Puistokatu 16 as 6. Näyttely on auki viikon verran.

Taiteilijaparin kotona voi jutustella taiteilijoiden kanssa, siemailla kahvia ja ihailla töitä ja performansseja. Jos tällainen sosiaalinen käyttäytyminen tuntuu iki-jyrmyn suomalaisen mielestä vähän kiusalliselta, näyttelyyn saa toki tutustua ihan perinteiseen tapaan hiljaa hissukseen ja mököttäenkin, jos siltä tuntuu. Sosiaalinen käyttäytyminen on vapaavalintaista.

Itse kävin paikalla eilen työn merkeissä. Söin nykytaideteosta ja seurasin Tupacirkusta. Maisteltavana olleen Riiko Sakkisen teoksen hinta oli parisen tuhatta euroa, joten suussa maistui kallein Nutella jota olen koskaan mutustellut.


Ruth kertoi Sakkisen hakevan parhaillaan yhteisrahoitusjärjestelmä Mesenaatti.me:stä rahoitusta readymadeart –projektiinsa. Kyse on tuliterän lamborghinin ostosta. Hintaa kaaralla olisi 230 000 ja mukaan projektiin pääsee 1100 euron panoksella. Vastikkeeksi osallistuja saa taiteilijan käytetyt alushousut nimmarilla. Eikä ihan mitkä tahansa housut, vaan valkoiset Tommy Hilfigrenin bokserit.
Jos ja kun (?!?!?!?) tarvittavat massit sitten ovat koossa, Sakkinen menee ja ostaa Lamborghininsa.
 
Sakkinen nostaa rahahaussaan esiin vanhan kunnon pisuaarimies Marcel Duchampin:

Käsitetaiteilija Marcel Duchamp julisti sata vuotta sitten pisuaarit ja pullonkuivaustelineet taideteoksiksi. Nämä taidekenttää kohauttaneet ja koko taidekäsityksen muuttaneet objektit nostettiin sittemmin jalustoille ja suljettiin taidemuseoiden vitriineihin. Duchampin readymadeiksi kutsutut teokset olivat tavallisten ihmisten arkipäivään liittyviä kulutustavaroita aikana, jolloin ihmisten elinolot paranivat vauhdilla. Nyt taiteilija Riiko Sakkinen nostaa readymade-taiteen seuraavalla asteelle ja rakentaa oman readymadensa huippuluksustuotteesta aikana, jolloin ihmisten tuloerot ovat ennätyksellisen suuria. Lamborghini Huracán -urheiluauto tulee taiteilijan päivittäiseen käyttöön ja siten suuren yleisön kontemploitavaksi kaduilla ja moottoriteillä.


Tiina Ekosaaren töitä lastenhuoneen seinällä.
Ehdin vähän jo hehkutella ajatuksella. Mietin purkaako Sakkinen auton vaikka osiin ja tekee niistä uudenlaisen kokonaisuuden. Tai perustaa autoon akvaarion, polttaa sen tai ripustaa seinälle tai tai tai…. Ideoita sateli vimmatusti. Täytyy sanoa, että pikkuisen petyin miehen kertoessa mesenaatin sivuilla, että auto tulee hänen jokapäiväiseen käyttöönsä.

23.11. alkaneeseen rahoitushakuun on tähän mennessä osallistunut kaksi tukijaa. Hanke on auki jouluaattoon asti. Tästä tulikin mieleen, että mikäs sen hienompi joululahja hänelle, jolla on jo kaikkea, kuin Riiko Sakkisen pikkarit….

En tiedä kumpi on oivallisempaa – rahan pyytäminen vai maksaminen. Kummassakin tapauksessa käsillä oleva asia muuttuu joksikin muuksi. Auto ei ole enää auto vaan teos, eikä maksaja vain rahankäyttäjä vaan mahdollistaja. Jos rahankeruun ja auton hankinnan näkee kokonaisperformanssina, on tukija oikeastaan osa teosta. Sakkisen kautta minustakin voi siis tulla taidetta.
Hienointa kuitenkin on ehkä se, että jos asiaa miettii tarpeeksi, voi siinä vuoroin nähdä sekä pöhkön hankkeen että hienon taideperformanssin. Tunnelma vaihtelee hetkestä ja fiiliksestä riippuen.

Virpi Lehdon teoksia vessassa

Niinhän se nimittäin on, että House games:ssä nautittu Nutellakin on vain nutellaa kunnes joku liimaa sen kylkeen etiketin jossa lukee Marx. Sen jälkeen siihen ei voi enää suhtautua pelkkänä suklaalevitteenä, vaikka kuinka yrittäisi. Makuun taideteokseksi muuntuminen tosin ei vaikuta. Jäppisen ja Ruthin keittiössä suun valtasi tuttu yli-imelä maku, jonka voi melkein kuulla synnyttävät suussa yhden sortin hammaspeikkojen bileet.

House games:ista vielä sen verran, että tapahtumassa on paljon hienoa nähtävää ja jänniä performansseja. Esimerkiksi tänään Ruthin ja Jäppisen suihkussa nähdään Emmi Arposalon Jokapäiväinen leipämme –performanssi. Nähtäväksi jää tiputtaako suihkuesitys seiniltä Virpi Lehdon vessapaperi-piirrokset.


 
 
 
Ohessa tapahtuman ohjelmaa:

Tiistai 4.11.
Helena Ratinen a breathing installation : Mitä olen oppinut kasveista 
6pm Dane Armstrong: Swaziland life and politics in art and at home
 
Eteisessä roikkuu Leila Lipiäisen teoksia.
Keskiviikko 5.11.
5:45pm Suvi Valli: Mielen tiloja – sisustukseen sopivia ja sopimattomia runoja. 
6:40pm Tanssiteatteri Kramppi : Näkyjä
 
Torstai 6.11.
Kipakat : open knitting night 
6pm Kitchen Music by Keijo Koskenharju
 
Perjantai 7.11
5.30pm Lynn Price: Taiteilijapuheenvuoro
7pm Noora Nenonen : The House Horse Show
 
Lauantai 8.11.
5pm more Kitchen Music by Keijo Koskenharju  
6.40pm Terminal by immigrants and animals
 
House games IV 8.11.2014 asti osoitteessa Puistokatu 16 as 6. Näyttely auki ma-pe 17-19 ja la klo 15-19. Vapaa pääsy. Tarkempi päivittäinen ohjelma osoitteesta:
Vesa ja Sanna Purokuru esiintyivät Tupacircuksena House Games:ssa sunnuntaina.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti