perjantai 21. marraskuuta 2014

Valkoinen aikakone vie tulevaisuuteen

Autokolumni Keskisuomalaisessa 21.11.2014
Rakas valkoinen ratsuni, 23-vuotias Peugeotini ei tunne enää kelloa. Sen kirkas digitaalinen näyttö väittää ajan olevan ihan mitä sattuu. Kellonajan päivittäminen ei auta, sillä jo hetken päästä ilta onkin muuttunut keskipäiväksi ja aamua seuraa aina aamu.
Olen yrittänyt löytää jonkinlaista logiikkaa kellosta. Aluksi luulin sakavuuden johtuvan siitä, että kello toimii vain silloin kun istun ratin takana. Autoni siis ikään kuin kaipaa minua niin suuresti, että kellotkin pysähtyvät jos en ole hänen seurassaan.
Kerran painoin korvani auton konepeltiin ja olin selvästi kuulevinani vienoa hyräilyä. Pikkuisen bensainen ääni lauloi Kirkan Hetki lyö –skipaletta. Kellon seisahtuvan tahdon, hiljentyvän lyöntien” ja sitä rataa.
Tarkkailtuani kellon toimintaa tarkemmin, huomasin kuitenkin olevani väärässä. Jopa niin, että vaikuttaisi pikemminkin siltä, että aika lentää Peugeotilla siivillä, kun en istu kyydissä sen jousia rasittamassa.

No oli miten oli, hankalinta hommassa on se, että vaikka kello on näyttänyt omiaan nyt jo puolen vuoden ajan, minä en ole asiaa oppinut. Olisin ilmeisen huono kohde johonkin Pavlovin-koira tyyppisiin testeihin, joissa kohde oppii tekemistään virheistä. Tarkistan nimittäin edelleen kellonajan toistuvasti auton digitaalinäytöltä, vaikka minun pitäisi jo uskoa, ettei autoni elä meidän tavan pulliaisten kanssa samaa aikaa.

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä kiroan hiljaa mielessäni muistaessani, että kello keittelee omiaan. Mieleni täyttää lähes aina, muttei aina, sanat ”Ei perhana. Eihän se toimi”. Oma lukunsa on ne kerrat, jolloin päässäni ei soi mikään kello. Ei edes väärässä ajassa oleva sellainen. Rekisteröin kellon minuuttimäärän, mutta en huomaa mitään ihmeellistä siinä, että kello onkin aamu kymmenen sijaan neljä. Tämä johtaa luonnollisesti päättömään kiirehtimiseen tai ylettömään lorvailuun. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun olen matkalla Muuramesta Jyväskylän keskustaan tehnyt pikku lenkin Vaajakosken kautta tappaakseni ylimääräistä aikaa. Perillä olen sitten ollut vartin myöhässä.
Vastaavasi olen painanut tallaa pohjaan ja houkutellut valkoista ratsuani yliluonnollisen koviin kierroksiin, (tässä puhutaan nyt siis tuollaisesta sadasta kilometristä tunnissa) ja huomannut sitten olevani puolituntia liian aikaisin sovitussa tapaamisessa.

Olen harkinnut kellon piilottamista pahvinpalalla tai teipinpätkällä Mutta mitä se muuttaisi. Väärän kellonajan sijaan tuijottaisin teippiä. Ärsyttäväähän sekin olisi.
Mielessäni on käynyt myös ajatus, että ehkä suhtautumistapani asiaan on lähtökohtaisesti ihan väärä. Realistisen katsontakannan sijaan käyttöön pitäisikin kaiketi ottaa hintsusti science fiction  -vaikutteinen näkökulma. On nimittäin mahdollista, että varsin sympaattinen Pösöni ajattelee vain parastani. Sen tarkoitus on ilahduttaa harmaassa arjessa ja pimenevissä päivissä taapertavaa kuskiaan pomppimalla aikavyöhykkeeltä toisella. Ei tarvita kuin pikkuisen omaani vilkkaampi mielikuvitus ja Peugeotin ratin takana voi nauttia jo melkoisista Paluu tulevaisuuteen –elokuvan kaltaisia aikakone-haaveista – matkustaa vaikka marraskuun synkkyydestä toukokuun lämpöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti