maanantai 28. joulukuuta 2015

Miten ne voikin olla niin väärässä

Tietotäti...

Istuin bussissa kahden noin 20-vuotiaan nuoren edessä; tytön ja pojan. Koska kaikki muut olivat hiljaa, kuulin hyvin tämän parivaljakon jutustelun. Sanotte ehkä, että liiankin hyvin, mutta minkäs voit kun on isot korvat ja utelias mieli.
Mutta siis. Tulin kiusallisen tietoiseksi siitä, miten helposti väärä tieto ja puskista huutelu leviää. Taustoja ei nimittäin tarkasteta vaan kun kaveri jotain sanoo, niin siihen uskotaan kuin kallioon. Samaan tapaan, joku kai ajattelee, että kun tuttu ihminen jakaa MV-lehdessä julkaistun artikkelin, se on ikään kuin pikkuisen enemmän totta, kun luotettavaksi tiedetty kaverikin siihen uskoo.

Purin koko bussimatkan kieltäni, etten olisi ryhtynyt korjaamaan juttujen toistuvia faktavirheitä. Tyyliin Dubai ei ole Saudiarabian pääkaupunki, Islanti ei ole maailman kallein maa ja ylioppilaaksi ei voi tulla suorittamalla kaksoistutkinnosta vain sen käytännöllisemmän – esimerkiksi autoasentajan – puolen.
Aihepiirit eivät onneksi olleet MV-lehden kaltaisia, joten sykkeeni pysyi normaalina ja nukahdin lopulta tähän ”höpönlöpö”-faktaiseen pulinaan.

Ilman armahtavaa unta olisin varmasti avannut suuni ja saanut osakseni silmien pyörittelyä ja kuiskaavaa hihitystä. Että ”tätipä kertoo teille vähän miten ne asiat oikein menee”. Puheenvuoroani olisi hienosti kompannut matkaväsymyksestä uupunut ulkomuotoni ja bussin heilahtelu. Olisin ehkä jopa muuttunut legendaksi, johon myöhemmin viitataan termein ”bussin hullu mummu”, ”kalpea tietotäti” tai ”pelottava avautuja”.

Toinen tiedonjakeluun liittyvä hämmennyksen aiheeni on sosiaalisessa mediassa esitettävät kysymykset tyyliin, "mihin aikaan paikallinen kauppa aukeaa", "tietääkö kukaan löytyykö seudulta mattopesulaa" ja "voiko kylän huoltoasemalla pesettää auton yöaikaan". Näin esimerkiksi Muuramen puskaradion Facebook-sivuilla. Että miten ihmeessä syntyy sellainen yksilö, joka osaa kyllä käyttää sujuvasti sosiaalista mediaa, mutta ei osaa mitään muuta kautta hakea tietoa netistä. Ei ole nimittäin kovin kryptisesti kätkettyjä esimerkiksi nuo kauppojen ja huoltoasemien aukioloajat.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti