sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Dubai ja neljä vaimoa... tai miestä

 
Paikallisia naisia maustekaupoilla. Harva naisista oli ihan näin mustissaan. Useimmilla oli ainakin kasvot näkysällä.
Olin viikko sitten pressimatkalla Dubaissa. Päällimmäinen fiilikseni maasta oli hämmennys. Tuntui toistuvasti siltä, että olisi pitänyt nipistää pikkuisen käsivartta. Että voiko täällä tosiaan olla kaikki näin isoa, kallista ja komeata ja samaan aikaan puhdasta, länsimaista ja turvallista.

Maan kulttuuriin kuuluu abayaan ja hiuksia suojaavaan huiviin pukeutuminen, vaikka moni paikallinen käyttääkin asusteista vain toista tai ei kumpaakaan. Kaikki paikanpäällä jututtamani ihmiset vakuuttivat, että kyse on naisen omasta päätöksestä. Jos et halua abayaa, niin sitten et pue sitä päällesi. Samoin miehet voivat valita pukeutuako vaaleaan kandoraan vai ei.
Länsimaisilla ihmisillä, ainakin minulla, on kuitenkin kova tarve olettaa yhtenevän käytöksen ja pukeutumisen kielivän jollain tapaa pakotetusta asiasta . Ikään kuin ei olisi mahdollista, että joku laittaa omasta tahdostaan mustan viitan päälleen. Näin varsinkin kun vain kivenheiton päässä Saudiarabiassa, valinta ei todellakaan ole naisen. Kivitetyksi voi joutua jo pelkästään väärästä katseesta.


paikallisia suola- ja pippurisirottimia
Koska katukuvassa nyt kuitenkin näkyi farkkuihin ja paitoihin pukeutuneita paikallisia, olin ilmeisesti oletuksineni väärässä. Kysymykseni siitä, miksi viitta on aina musta, sai paikalliselta vastakysymyksen, miksi farkut ovat aina sinisiä. No, eihän ne oikeasti edes aina ole, mutta pääsääntöisesti toki kyllä. Ja loppujen lopuksi ei ne abayatkaan aina ihan mustia ole.

Hämmentävin oli ehkä näkemäni täyshunnutettu nainen, joka otti itsestään selfien Burj Khalifan edessä. Siis täyshunnutettuna niin, että edes silmät eivät näkyneet. Mietin oppiiko kokomustaan kaapuun verhoutunut tunnistamaan ihmisen ruumiinkielestä, seisomisasennosta tai pään pystyydestä. Muutoinhan kuvassa on vain musta hahmo, joka voi olla ihan kuka tahansa. Tunsin itseni jotenkin juntiksi länsimaalaiseksi kaikkine näine kysymyksineni ja epäilyineni.


Ihastuttava myyjä Global Villagessa.
Kun Sheikh Mohammed centre for cultural understandig –keskuksessa työskentelevä Yasmine kertoi kulttuuriin kuuluvasta järjestetystä avioliitosta, olin taas valmiina nousemaan barrikadeille ja julistamaan naisten oikeutta päättää omasta elämästään. Yasmine kuitenkin sanoi pakkoliiton sijaan kyseessä olevan pikemminkin sokkotreffit.
- Molempien osapuolien täytyy haluta naimisiin, jotta liitto toteutuisi ja jos seurusteluvaiheessa tulee toisiin aatteisiin, sekin on hyväksyttävää.


Huputettu hänkin. 35000 euron metsästyshaukka
Entä sitten se moniavioisuus. Koraanin mukaan mies voi ottaa neljä vaimoa. Dubain väestöstä 20 prosenttia on pitänyt tätä hienona hommana. Kaikilla näistä ei toki ole neljää vaimoa, mutta yhtä useampi nyt kuitenkin.
Paikallinen Knight toursin matkaopas Islam Husseiny sanoi, ettei vaimoja niin vain oteta. Ensinnäkin täytyy olla rahaa näiden elämisen kustantamiseen, mutta lisäksi täytyy myös pelata naisten ehdoilla.
- Jos mies ottaa toisen vaimon pyytämättä tähän lupaa ensimmäiseltä vaimoltaan, voi vaimo hakea eroa. Miehellä on tällöin elatusvelvollisuus. Samoin käy, jos useamman vaimon omaava mies ei pidä tasapuolisesti huolta vaimoistaan ja näiden aviollisista oikeuksista.

Kamelimeininkiä ja auringonlaskuun ratsastamista.
Kysymykseen saako neljä vaimoa omaava mies nelinkertaisesti seksiä, Husseiny vastasi punastellen että näinhän kaiketi voi olettaa. Mielestäni kyseinen koraanin ohje on kuitenkin reilu vasta sitten kun naiset voivat ottaa samaiset neljä miestä. Itse olen ollut ihan tyytyväinen yhteenkin, mutta jos laitan silmät kiinni, voin kyllä kuvitella minkä tyyppisiä ne kolme muuta voisivat olla. Sellaiset Idris Elba- ja Daniel Craig -tyyppiset voisivat ainakin passata..

Tutustuin Dubaihin Norwegianin pressimatkalla. Norwegian aloitti marraskuussa suorat lennot kohteeseen.

Näkymä noin 800 metrin korkeudesta maailman korkeimmasta rakennuksesta Burj Khalifasta.


Twisted...





 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti