perjantai 4. huhtikuuta 2014

Lentoliikenteen taivaalliset vierustoverit

Kolumni keskisuomalaisessa 4.4.2014
Mikään ei lie niin ”voimaannuttavaa” kuin istahtaa pitkällä lennolla penkkiin ja huomata kuinka viereen taapertaa pikkuisen liian humalainen, tungettelevan puhelias ja muultakin kuin vanhalta viinalta tuoksahtava miehenköriläs. Mies siksi, että naisissa nämä kolme tekijää ovat vain harvoin yhtaikaisesti vallalla. Lisäksi nainen ymmärtää yleensä yhdestä pyynnöstä hiljetä kun taas mies ottaa vastarinnan haasteena.
Tuollaisen vierustoveri-lottovoiton äärellä sitä tekisi mieli nousta ylös ja karjaista alkukantainen Aargh siitäkin huolimatta, ettei siitä mitään hyötyä ole.
Ensimmäisen ”mistäsh she neitokainen noin tasaisen rusketuksen on saanut”-kysymyksen myötä sitä tuntee kuinka oma kroppa on valmis väkivallan töihin. Mielikuvissa mies lentää jo sarjakuvamaisessa kaaressa ulos koneesta.
Oikeasti ei lennä minnekään muualle kuin kohteeseen, eikä hiljene hetkeksikään. Ensimmäisistä sanoista aavistaa jo jatkon. On selvää, ettei puhe rantaudu koskaan oikeille urille. Tällä lennolla ei jutustella matkakohteen nähtävyyksistä ja vallitsevista sääolosuhteista.

Kohta mies kysyy löytyykö kropasta rusketusrajoja lainkaan. Näin vaikka olisit paiseiden peittämä, vessalta haiseva, silmäpuoli akan-ketale. Monologimuotoinen jutustelu pyörii koko matkan navan ja viinan ympärillä.
Muistan yhdenkin nuoruuden Rhodoksen lennon, jonka aikana yritin sinnikkäästi lamaannuttaa humalaisen herrahenkilön puhetulvan kääntämällä pään vastakkaiseen suuntaan. Lopputulemana niska oli jäkissä viikon päivät ja korvissa kaikuivat miehen syljen siivittämät ”tsai-jai-jai” -huudahdukset.

Toinen omalla tavallaan hankala matkakumppani on nappien voimalla untenmailla matkustava reissaaja. Pitkällä lennolla ehdit kehittyä jo melkoiseksi akrobaatiksi kiipeillessäsi vierustoverin yli vessaan. Ja matkustamiseenhan pätee aina se iloinen seikka, että mitä mahdottomampaa vessaan pääsy on, sitä tiheämpään kyseistä hotellihelpotusta kaipaat.
Perinteisen lentopelon sijaan podenkin vierustoverin pelkoa. Ne hetket, kun matkustamossa kajahtaa ”boarding completed” –ja vieruspaikka on yhä tyhjä, ovat tatuoituneet mieleeni varsin kauniina tuokiokuvina.

Lapsena lentäminen oli tosin aina kivaa. Vaikka viereen olisi istahtanut Halloweenin Michael Myers, olisin pidätellyt ilon kiljahdusta renkaiden irrotessa kiitotien pinnasta. Sittemmin olen alkanut kaivata teleportaatiota. Hervoton humina, kaikkialle ulottuva ahtauden tunne ja mauttomien aterioiden miniatyyrisyöminen eivät vain jotenkin kuulu suosikkitouhuihini.

Viime viikolla otin kuitenkin lento-leipääntymisestäni kunnon niskalenkin. Pyrähdin kahdeksan päivän Burman reissulla seitsemän kertaa taivaan kannella. Ensimmäisen sisämaan lennon alkumetreillä katselin vähän huolestuneena kentällä vilistävää villikoirakatrasta, mutta viimeistä potkurikoneen vähän huteraa laskeutumista en edes noteerannut.
Niinhän se nimittäin on, että kaikkeen tottuu paitsi puukkoon selässä – siihenkin jos makaa vatsallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti