perjantai 28. heinäkuuta 2017

Yli niin että heilahtaa




Autoa ajaessa riista-aitoihin kiinnittää huomion yleensä vain silloin kun niiden kerrotaan päättyvän tai niissä mainitaan olevan aukkoja. Olen miettinyt miten tähän tulisi reagoida. Ajaa kenties yhtäkkiä normaalia varovaisemmin ja tarkkaavaisemmin. Eikös eräänlaista valppautta olisi hyvä toteuttaa liikenteessä ihan jatkuvasti – riista-aidan aukottomuudesta tai aukkoisuudesta huolimatta.

Ajellessani tovi sitten Tampereelta kohti Keski-Suomea huomasin riista-aidan päälle kaatuneen valtavan puun. Ensin ajattelin myrskyn tai vanhuuden kaataneen sen, mutta sitten tajusin, että asialla ovat varmasti metsän eläimet.

Epäilen lähinnä pupuja, kettuja ja mäyriä joiden on oikeasti lähes mahdotonta päästä aidan toiselle puolelle ilman apuja. Peuroille ja hirville puun kaatamisesta ei sitä paitsi olisi edes kauheasti apua, sillä kapeilla sorkilla (kyllä – hirvien ja peurojen jalkoja kutsutaan sorkiksi ei kavioiksi) on vaikea tasapainoilla pyöreärunkoisen puun päällä. Pupujen pehmoiset tassut sen sijaan saavat kaarnaisesta kyljestä varmasti hyvän otteen.

Uskon siis metsän eläimien kaataneen yksissä tuumin puuvanhuksen saadakseen ylikulun asfaltin ihanaan maailmaan. Siellä ne ovat kettu ja pupu syvässä sovussa kalunneet ja vuolleet puunrunkoa.

Ja miksikö kerroin tämän teille. No ihan vaan vaikka siksi, että ehkä joku lukijakin kuvittelee seuraavan riista-aidan kohdalla pupupyramidin, jonka turvin metsän pörröturvat pyrkivät aidan toiselle puolelle – Ei sille vihreämmälle vaan vaarallisemmalle puolelle.

Kyllä elämään täytyy sujauttaa välillä pikkuisen fantasiaa, ettei menisi elo turhan vakavaksi.


Kolumni julkaistiin Keskisuomalaisen auto-liitteessä 28.8.2017


 



Kolumni julkaistiin Keskisuomalaisen auto-liitteessä 28.8.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti