keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Haussa Anonyymit autoilijat -ryhmä

Minä ja sininen salamani pyörähdimme viime viikolla konttorilla. Leima tuli ja taputus pyllylle. Siis auton pyllylle, ei minun.
Tuttavani katsastusvisiitti ei mennyt ihan yhtä mallikkaasti.

Nainen laskeskeli, että työpäivän päätteeksi ehtii juuri sopivasti konttorille. Samaa ajatusta oli mielessään hellinyt moni muukin. Konttorin edessä oli armoton jono ja kellon viisarit nakuttivat eteenpäin.
Nokkelana naisena ystäväni hyppäsi autoon ja karautti vähän kauempana sijaitsevalle asemalle ja saapuikin sinne sopivasti noin varttia ennen sulkemisaikaa. Tiskillä ei ollut ketään, joten ystäväni istahti tuolille odottamaan.
Siinä istuskelleessa oli aikaa tutkailla kädessä olevaa katsastustodistusta. Silmään osui teksti "katsastettu" ja vuosiluku 2017. Ystäväni hipsi hiljaa ovelle ja kiitti luojaansa siitä, ettei tiskillä sattunut olemaan ketään.
Sitä lapussa ei sentään lukenut, että auton katsastuksen oli hoitanut edelliselläkin kerralla nainen itse. Tämä muistui mieleen kotiin ajellessa.
Ystäväni ehdotti anonyymit autoilijat -ryhmän perustamista. Ryhmässä voisi purkautua nimettömänä moninaisista automokista. Ajatus on mielestäni erinomainen, mutta kehotin ystävääni tarkastelemaan myös pikkuisen arjen kuormittavuuden tilaa.

Toisen tuttuni konttorikäynti oli vastakkainen. Hän ei ollut asialla liian tiheään vaan liian harvakseltaan.
Hämmentyneenä ystäväni kertoi oppineensa visiitistä monta asiaa. Kuten sen, että jos autoa ei ole ajoissa katsastettu, autoihmiset käyttävät tilanteesta termiä "ajokiellossa". Sekin kävi selväksi, ettei auton vaihtaminen toiseen ilman leimaa on pikkuisen hankalaa.
Sitä en enää muista, miksi ystäväni tutustui katsastamattoman auton vaihtamiseen koskeviin seikkoihin, mutta veikkaan asian menneen näin: Koska itseä on aina inhottavaa syyttää, nainen syytti autoa ja ajatteli kostoksi vaihtaa tämän toiseen.

Ja onhan se oikeastikin auton syy, jos autoa ei ole katsastettu. Tai jos nyt ei ihan auton, niin ainakin autovalmistajan. Eikös autoissa nimittäin voisi olla katsastuksesta muistuttavaa hälytysjärjestelmää. Kun aikaa katsastukseen olisi enää kaksi viikkoa, voisi auto käynnistettäessä päräyttää ilmoille pikkuisen ärsyttävän piippauksen. Että nyt konttorille, jos aiot vielä kesäkuussa huristella.

Vaan eiväthän ne insinöörit sellaisia juttuja kehittele. Ne keksivät auton, joka käynnistyy ilman että avaimiin kosketaan tai auton, joka osaa haistella kaistaviivojen sijainnin. Jotenkin tuntuisi, että noihin verrattuna katsastushälytin olisi pikku juttu. Jotain jonka voisi suunnitella vaikka kahvitunnilla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti