lauantai 31. toukokuuta 2014

Mika Heinonen - uusi suosikkitaiteilijani

Kävin jututtamassa Korpilahden Höyry-galleriassa taiteilija Mika Heinosta. Mies sanoi olevansa taiteilijoista yksi ehkä viimeisiä, joka olisi valmis luopumaan uskostaan taiteen merkitysvoimaan. Siihen, että taide on tärkeä asioiden jäsentäjä maailmassa. Taide ei ole vain kauniita tai mielenkiintoisia teoksia, niitäkin toki, mutta kokonaissisältö on paljon monitasoisempi.

Mieleen tuli vahvasti fiilis, että moinen merkityksellistäminen on katoavaan kansanperinnettä taiteilijoidenkin keskuudessa. Kertakäyttöisessä maailmassa taidettakaan ei arvosteta enää entisen kaltaisiin mittoihin. Vaikuttamiseen pyrkiminen saatetaan kokea joskus jopa vähän vanhanaikaiseksi. (Tätä ei tule tietenkään lukea yleiseksi totuudeksi sillä poikkeuksia toki on.)

Heinonen totesi, että jos ihminen ei olisi tietoinen kuolemastaan, hän ei olisi niin altis luomaan esteettisesti kiinnostavia asioita. Esteettinen arvo ja siihen tähtääminen nousevat elämän hetkellisyyden ymmärtämisestä. Jos emme huolehtisi huomisesta ja elinkaaren lopusta, meitä ei kiinnostaisi luoda pysyviä, ikuisia teoksia. ”Mitä herkemmin ihminen kokee elämän hetkellisyyden, sitä taipuvaisempi hän on esteettiseen ilmaisuun”, Heinonen pohti. Takki auki "minä elän ikuisesti" -julistavalta hemmolta moinen ei kaiketi luonnistu.
Pika-elämä, jossa tunteet ja tavarat ovat hetkellisiä, ei kuitenkaan lyhykäisyydestään huolimatta komppaa kuoleman synnyttävää estetiikan määrää. Ellei sitten onnistu näkemään kauneutta kasvavissa jätekasoissa tai valtameriä kiertävissä muovirojulautoissa….

Mielestäni Heinosen näyttely on yksi mielenkiintoisimmista Keski-Suomessa nähdyistä näyttelyistä aikoihin. Uskon teosten nimillään ja muodoillaan puhuttelevan katsojaa vaikkei uudeksi suosikkitaiteilijakseni noussut Heinonen olisikaan vierellä puhumastaan töistään ja elämästä.
Ajaessani Höyryn haastattelusta kotiin mietin, että on tämä toimittajan työ vaan välillä aika hienoa hommaa. Tutkijana tuli jutusteltua pääosin kuolleiden kirjailijoiden ja teoreetikkojen kanssa. Nyt edessä on oikeita, yhä elossa olevia ihmisiä, joille voi sanoa, että pidän todella paljon töistäsi. 

Mika Heinosen Taivas alla –näyttely Korpilahden Höyry-galleriassa 22.6.2014 asti.
Gallerian kesätilassa luovan valokuvauksen keskuksen näyttely.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti