tiistai 7. huhtikuuta 2015

Reykjavikin kaduilla vallitsee loputon kuvataidenäyttely


Tämä graffiti löytyi Reykjavikin pääkadun varrelta, paikallisen Dillon-baarin sisäpihalta, josta löytyy kesäisin iso terassi.
Ihmisten tarve merkata reviirejään ja jättää jälkiä muille graffitien muodossa on aina kiehtonut minua. Muistan joskus yläasteikäisenä pitäneeni aiheesta oikein esitelmänkin. Kiersin silloin kotikaupunkini Salon alikulkutunneleita kameran kanssa ja metsästin kuvia. Kovin paljon niitä ei ollut, mutta mitä syrjäisempi tunneli oli, sitä hienompia tekeleitä niihin oli väsätty. Niistä vähän räpeltäen ja puolijuoksua vedetyistä voimakkaimmin mieleen on jäänyt iskulause "Burn shell to hell". Sitä on melkein paikko aina toistaa kun näkee katukuvassa Shellin.

Satamassa on sataman aiheet.

Itse olen ruiskupullon varressa heilunut oikeastaan vain kerran. Asuin tuolloin Pariisissa ja tein paljon spraytöitä paperille. Mieleen ei olisi edes tullut siirtyä seinälle, ellei kaveri olisi moiseen rohkaissut. Tuona yhtenä yönä vuonna 1994 kiertelimme siis kaverini kanssa pimeillä kujilla ja ikuistimme seiniin yhteistä tägiämme. Nimmariksi taisimme sitä tosin silloin kutsua.
 
Seuraavana päivänä oli ihan pakko kiertää samat paikat ja katsoa miltä tekeleet näyttivät päivänvalossa. Rikollinen siis palasi rikospaikalleen.

Tuima aurinko joogasalin edessä.
Palasin noiden samaisten seinien ääreen noin vuosikymmen myöhemmin. Tägejämme ei enää näkynyt, mutta vatsanpohjasta kutitti samalla tapaa kuin silloin joskus.


Mutta siis. Tarkoitus ei ollut ainoastaan muistella menneittä vaan puhua nykyisestäkin. Kävin pari viikkoa sitten Islannissa ja rakastuin Reykjavikin satoihin hienoihin graffiteihin. Upeita maalauksia oli niin paljon, että niiden taltiointi olisi vaatinut jatkuvaa kameran räpeltämistä. Alun intoilun jälkeen tyydyinkin lopuksi vain hihkumaan ääneen törmätessäni taas johon uuteen ja entisiä hienompaan teokseen.
 
Ohessa pieni kooste Reykjavikin katutaiteesta. Löytyisipä tämän kaltaisia enemmän täältä Suomestakin.
 
Vekkulit kaverit
Muutama työ graffititaiteilija Banksyn hengessä. Tekijänä on toiminut ilmeisesti norjalainen Poble.
 
Joku on tehnyt ruohonnyppijälle pinkin häkin.
Harmaita päiviä Reykjavikissa.
Reykjavik ja tuhat selfietä hienojen graffitien edessä.... Vaikka ilme on vakava, sydämeni hymyilee onnesta.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti