Yksi suosikkitarinoistani on viime keväältä. Nuori nainen kirjoitti pätkän vasemmalla näkyvästä kuvasta, jossa tytöllä kasvaa ohimosta kierteiset sarvet. Teksti meni jotakuinkin niin, että tytöstä otettiin valokuva 1900-luvun alussa ja kehitysvaiheessa kuvaan huomattiin ilmestyvän sarvet. Paikalle kutsuttiin tietenkin asiantuntijakollegio, joka kuvaa ja tyttöä pitkään ja syvällisesti tarkasteltuaan tuli siihen tulokseen, että tytöllä tosiaan on sarvet. Niitä ei vain paljaalla silmällä pysty erottamaan
Herkullisinta tekstissä oli se, että asiaa käsiteltiin uutismaisesti ilman tunteita. Että näin on tapahtunut, tässä syy ja elämä jatkuu radallaan.
Hintsasen ja Sälekiven töitä yhdistää nähdäkseni juuri se tunne minkä ne katsojassa – ainakin minussa – herättävät. Se, että huomaa ajautuvasa jonnekin muualle. Sinne missä taivaanrannassa liikkuu outoja ihmisiä ja suurten pehmeälinjaisten talojen takaa astuu esiin mustaviittaisia ja ikään kuin nokallisia olentoja. Että kaikkia on jollaintapaa tavanomaista olematta sitä lainkaan. Että tytöllekin voi kasvaa sarvet ilman sen suurempaa melua.
Normaalista päiväunimaisesta haaveilusta teokset eroavat sillä, etten tiedä mistä niissä on kyse. Mielikuvitukseni ei suostu lukkiutumaan yhteen teoriaan vaan se ikään kuin hakee aktiivisesti toisia selityksiä. Näin esimerkiksi mainitsemassani Hintsasen työssä on päivästä ja hetkestä riippuen joka sarvipäinen tyttö, pahuuden ruumiillistuma, luonnon ja ihmisen symbioosi, aura, ulkoavaruuden olento, scien fiction hahmo, pohjaton yksinäisyys, ei tyttö lainkaan tai jotain ihan muuta.
Tämä Sälekiven työ ei ole esillä Höyry-galleriassa, mutta on jatkuvasti pääni sisällä. |
Himoitsemieni teosten joukossa oli kuitenkin kolme Hintsasen työtä, joista yhtäkään en olisi halunut seinälleni. Nimittäin ne heti gallerian vasemmalle seinälle ripustetut kuvat puissa istuvista naisista (tuossa oikealla yksi niistä). En tiedä mikä niissä oli, mutta jos moinen roikkuisi seinälläni, en saisi unta. Koskaan. Se, että kuva on pelottava olematta sitä millään ilmeisellä tavalla, on kyllä äärimmäisen vaikuttavaa. Niin hienoa, että pikkuisen mietin vieläkin olisinko sittenkin kyennyt elämään taulun kanssa samassa talossa....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti