perjantai 31. heinäkuuta 2015
Pikkuisen katkera rallimuisto
Autokolumnini Keskisuomalaisessa
Ei, ei, tarvita ei, me tiimiä tallia.
maanantai 27. heinäkuuta 2015
Naamat – Festarit, joissa Krokotiilimies, räjäyttäjät ja kuolema puhaltavat samaan hiileen
Hyvilläkin
bileillä on tapana kuivua kasaan jos niitä toistetaan samalla konseptilla
vuodesta toiseen. Meininki alkaa tuntua turruttavalta ja huomaat pikkuhiljaa
toivovasi, että tapahtuisi jotain ihan uutta: sataisi vaikka puukkoja
tai päiväretkellä lähteneiden pitkäaikaisvankien bussi hajoaisi portin pieleen...
Räjäyttäjien Nousiainen ja Sintti soittivat toisiaan suohon. |
Jukka ja jytämimmit Navetassa. |
Naamoilla
näin ei ole käynyt. Ei, vaikka Tuomiston tilalla näkee vuosi toisensa jälkeen samoja
tyyppejä, ja usein vielä ihan samoissa vaatteissakin/”vaatteissakin” kuin viime
vuonna. Päinvastoin. Huomaan takertuvani vanhoihin konsepteihin ja toivovani,
ettei mitään muuttuisi. Että aurinko paistaisi aina lauantaisin – kuten on aina
paistanut – ja toisella baaritiskillä myytäisiin epäreilunkaupankahvia. Sydämeni vuotaa
verta jo pelkästä ajatuksesta, että esimerkiksi Club Old Farts ei jonain vuonna
enää lämmittelisikään lauantaiaamun kansaa hereille.
Täytyy sitä Tähtiesotamiehenkin vessassa käydä... |
Naamoja määritellään
usein isoksi kasvaneiksi kotibileiksi. Itse en ihan tämän kokoluokan bileitä
muista edes hurjimpina teiniaikoinani pitäneeni, mutta allekirjoitan kyllä tuon
bileenomaisuuden tunteen. Fiiliksen siitä, että niityllä ja pihapiirissä
tallustavat ihmiset ovat kaikki samalla puolella ja samalla asialla.
Tässä lauletaan arvatenkin Karia... |
Tämä vuonna
Tuomiston tilalle kokoontui ennätykselliset tuhat naamailijaa. Vaikka tapahtuma-alue
oli vähän kasvanut, ei lavan edessä, vessajonossa tai juottotiskille poiketessa
voinut kävijämäärää arvata. Kun festarikävijöiden yleinen mantra tuntui taas
olevan, että ”mikäs kiire tässä, ihanassa ja kauniissa maailmassa on”, niin ihmismassa
ei käynyt voimille. Joskus jopa vähän harmitti kun vessajono veti niin hyvin, että juttu uuden tuttavuuden kanssa jäi kesken.
Kävijöitä oli taas montaa sorttia. |
Valtaosa
naamailijoista ei tosin taida tapahtuma-alueella juurikaan roikkua vaan etsii
viihdykkeensä muualta. Ja mikäs siinä. Se tsiljoona kertaa soitettu Teuvo Lomanin Kari kuuluu todistettavasti hyvin sinne teltta-alueelle ja saunallekin.
Naamojen
tämän vuotisesta punk-funk-ska –pitoisesta musiikki tarjonnasta sydämeni lämpeni
erityisesti Nousiaisen Jukalle,
jonka Räjäyttäjät veto räyjäytti niin kuin pitääkin ja Jukka ja Jytämimmit
aloitti hienosti lauantaini.
Myös launtain vika esiintyjä The Valkyrians oli niin hyvä, ettei keikkaa voinut jättää kesken, vaikka niin oli ensin tarkoitus.
Eivät keksineet enää basistivitsejä, joten ottivat käyttöön ilmabasson |
Niittyfutiksen finaalissa nähtiin paljasta pintaa ja komeita maaleja. |
Onni on laaja ginitarjonta.... |
Sellainen tuli vielä lopuksi mieleen, että Turussa järjestetään H2Ö-festaria, joka kuulostaa Naamojen hengenheimolaiselta. Totuus kuitenkin on, että niin kauan kun H2Ö on samaan aikaan Naamojen kanssa ja onnistun saamaan Tuomiston tilan ilotteluun lipun, en tule noilla Turun festareilla käymään. Sillä Naamat rules nyt ja iankaikkisesti amen.
Club Old Fartsin krokotiilimiehen syleilyssä |
Saunatunnelmissa |
perjantai 24. heinäkuuta 2015
UPM - astetta synkemmissä väreissä
Anssi Taulun kierrätetyistä renkaista tehdyt työt istuvat hienosti karuun tehdashalliin. |
Viime vuonna kävin UudenPolvenMuseossa avajaispäivänä. Nyt meni vähän myöhäiseksi, sillä näyttely on avoin enää tämän kuun ajan. Muutama ajatus siis näyttelystä.
Tuomas Hallivuon töissä oli ripaus agressioita. |
Osa teoksista tuntui sellaisilta etten uskaltaisi jäädä niiden kanssa kaksin muutoin tyhjään kotiin. Näin vaikka mukana oli myös "oma kotitalo" -nimisiä teoksia.
Mietin, että ehkä teosten taustaseinän tekstissä mainitut kulmikkaat kuukaudet olivat juuri tämän tunnelman kaltaisia. Jos näin, niin hyvä että ovat takanapäin ja niistä on jäljellä vain "hämärä muisto".
Vaikka ensimmäinen reaktioni Hallivuon ja Korkalaisen kulmauksessa oli poistua alueelta, jäin silti paikoilleni. Mietin, että ehkä sitä ihminen voi asettaa itsensä epämukavuusalueelle näin myös taiteen vastaanottamisen saralla.
Jonna Jantusen työ istuu vanhaan teollisuushalliin hienosti. |
Tätä miettiessäni jumituin Hallivuon nurkkaukseen vartiksi. Yksityiskohtiin syventymisen myötä teoksista tuli tutumpia. Niistä löytyi sitä Hallivuolle ominaista itseironiaan ja kuivaa huumoriakin. Jopa lohdunomaista tunnelmaa. Nurkasta tuli pikkuhiljaa kotoisa ja viihtyisä paikka.
Yksityiskohta Pauliina Purhosen tekstiiliveistoksesta. |
Huvittavaa kuitenkin oli, että palatessani kierrokseni jälkeen vielä takaisin tuohon kulmaukseen oli ensireaktioni taas sama. Että pois ja vähän äkkiä... Hieno ei aina tarkoita sellaista, jonka parissa viihtyy.
Samankaltaista lapsenomaista "en tykkää" -tunnetta vastaan taistelin Heidi Kestin töiden edessä. Teokset olivat näyttäviä ja mielenkiintoisia, mutta jotenkin niiden pohjana toimineet roskat, kuten sulatetut muovipussit herättivät torjutareaktion minussa.
Vanhoista autonrenkaista tehtyjen töiden ääressä sydämeni toisaalta läpätti innoissaan kuin kolibrin siipi.
Toinen asia jota jäin UPM:n näyttelyn jälkeen miettimään, on taiteilijoiden moninaisuus. Huomaan hämmästyväni kerta toisensa jälkeen sitä, kun jonkinlaiseksi olettamani taiteilija tekeekin jotain ihan uudenlaista. Omassa työssäni koen tuottavani jatkuvasti enemmän tai vähemmän samankaltaista materiaalia. Tyyli pysyy samana, kohde vain vaihtuu. En toki pyri rinnastamaan itseäni taiteilijoihin - pois se minusta -, mutta ajatus siitä, että huomenna ilmaisuni olisi jollain tapaa ihan toisenlaista, tuntuu absurdilta. Samalla toki vähän surulliselta.
Tommi Toijan veitos Hiljaa!!! |
Kaiken kaikkiaan UPM:n näyttelyssä oli tänä vuonna mukana ripaus vaaran tuntua ja elämän tummempia sävyjä. Mielenkiintoinen kokonaisuus - sellainenhan tämä näyttely tuppaa aina olemaan.
Oikealla näkyvän Anssi Taulun hyrrän haluaisin itselleni. Siksi, että se on ihana.... |
keskiviikko 22. heinäkuuta 2015
Kulttuuria yksin tai kaksin
![]() |
Mäntän paviljonkiin tuotu talo oli vaikuttavampu ulkoa kuin sisältä päin. |
![]() |
Niin tekisi mieli lisätä tähän Sandor Valyn työn oheen videopätkä, jossa mieheni laulaa lapsenäänellä videokuvan päälle, mutta eipä taitaisi tuo siippa antaa moiseen lupaa.... |
En pureudu näyttelyihin ja muuhun sen enempää kuin toteamalla, että Pekilo on aina ollut suosikkina ja on sitä yhä. Mäntän paviljonki taas on jo itsessään niin upea, että se jättää hienosti Göstan vanhan varsinaisen talon varjoonsa.
Näyttelyyn siirretty vanha talo oli upea ulkoapäin, mutta asteen verran nolon kummitustalomainen sisältä. Elokuvissa harmitti kotiin jääneet korvatulpat...
![]() |
Näiden Nea Lingrénin taulujen ympärille haluaisin rakentaa talon. |
![]() |
Pekilon alakerta oli ylätasanteita mielenkiintoisempi. |
![]() |
Tämä Carol Baillyn pahvilaatikoista tekemä teos oli Göstan ITE-taidetta käsittelevän kokonaisuuden helmi. |
XX Mäntän kuvataideviikot 14.6.-31.8.2015
Serlachius-museot ovat avoinna Kesäaikana 1.6.–31.8. joka päivä kello 10–18
perjantai 17. heinäkuuta 2015
Sapenmakuinen valasretki
Kolumni Keskisuomalaisessa 17.7.2015
Olin keväällä äitini kanssa Islannissa. Ihailimme geysirejä, lojuimme kuumissa lähteissä ja huokailimme kuu-maisemalta näyttäville laavakentille. Laavan halkeamissa oli helppo kuvitella asuvan yhden tai useammankin niistä Islannin maahisista tai trolleista, joihin kaikki paikalliset uskovat, vaikka muuta väittäisivätkin.
Mutta siis. Mitenkäs tämä liittyy autoiluun ja liikenteeseen? No autoihin ei mitenkään, mutta liikkumiseen siten, että osallistuin reissulla myös valasretkelle. Äitini oli sitä mieltä, että valaita mennään katsomaan, kun kerta niin lähellä niiden elinaluetta ollaan. Itsekin liputin ajatusta, vaikka takaraivossani kaikui kokemuksesta kumpuava kysymys: haluanko varmasti aallokossa hervottomasti heiluvaan veneeseen.
Suuntasimme satamaan, koska olen vasta keski-ikäinen enkä ole siksi vielä kaikista kokemuksistani osannut vetää syy-seuraus johtopäätöksiä. Ensimmäisellä yrityksellä lipunmyyjä varoitteli myrskystä. Tuuli oli niin kova, että siihen olisi voinut nojata. Tämä ei kaiketi luvannut kivaa keliä avomerelle. Naisen kehotuksesta päätimme kokeilla myöhemmin uudestaan.
Jos oikein käytti mielikuvitusta oli tuuli kahden tunnin päästä ehkä vähän lempeämpi. Hyppäsimme siis veneeseen. Mistään soutuveneen kokoisesta purkista ei sentään ollut kyse vaan kolmekerroksisesta paatista, jonka alakerrasta sai ostaa virvokkeita. Yläkannelle menijöille suositeltiin kelluntapukuun sonnustautumista.
Retken ensimmäiset 30 minuuttia olivat ihania. Reykjavik kaikkosi taakse ja linnut pyörivät laivan ympärillä. Sää oli kirkas ja tuijotin hypnoottisen innokkaana merta. Oletin valaan tulevan tervehtimään minua hetkenä minä hyvänsä. Matkan jatkuessa katseeni kiinnittyi kuitenkin huomattavasti pienempään ja posliinireunaiseen vesielementtiin.
Se hetki, jona kuulet kanssatoverien heittävän pitkää sylkeä, mutta olet itse vielä ihan kunnossa, on kammottava. Suupieleen pyrkii pieni osaaottava hymy, vaikka samalla aavistat mitä tämä enteilee. Että kohta sinä olet – et nyt ihan kuoleman – mutta ainakin huonon olon oma.
Elävimmin mieleeni jäi takakannella nainen, joka oli jo satamassa vähän vihreä naamaltaan. Varttia myöhemmin hän upotti kerta toisensa jälkeen päätään paperipussiin puolison silittäessä kannustavasti selästä. Nainen näytti kaikkensa antaneelta ja alistuneelta – Jotakuinkin samalta kuin minä puoli tuntia myöhemmin.
Kumartuessani samankaltaisen pussin ääreen, näin naisen huulilla pienen ja voimattoman hymyn. Tuntui kaiketi kivalta saada kohtalotoveri. Minä en nähnyt tässä mitään kivaa.
Jos joku lukija nyt miettii, että miksen ottanut pahoinvointitabletteja niin sanottakoon, että otin kaiken mitä laillisesti keksin. Ranteissa oli pahoinvointia ehkäisevät rannekkeet ja vatsassa inkivääriä ja lääkepohjaisiakin tabuja. En ollut syönyt juuri mitään pohjalle ja juonut ohjeistuksen mukaisesti reilusti vettä. Ei auttanut.
Reissun prinsessa-hetkeni liittyi lohduttomaan kakomiseen tummennetun lasioven takana. Poistuessani laivasta, huomasin, että tuo oven tummennus toimi vain yhteen suuntaan ja laivan kahvilasta oli esteetön näköala puklailu performanssiini. Kiva, sanon minä. Luulen, että oven kohdalla istuneiden mieleen tuli joku ihan muu adjektiivi.
Äitini, joka siis ei voinut pahoin lainkaan, ihaili aallokkoa laivan sisätiloista. Minä hoipertelin kannella, jossa toki heilui enemmän, mutta jonka kylmässä tuulessa sain pidettyä edes osan sisäelimistäni vatsassa.
Näin toki valaita ja delfiinejäkin, mutta siinä puhallellessani sappirikasta sylkyä, mietin onko tämä tämän arvoista. Olisi pitänyt päästä tekemään vähintään sinunkauppoja noiden meren eläväisten kanssa, jotta olisi ollut. Astuessani kolme tuntia myöhemmin huulet sinisinä, koko maailma pyörien ja askel hapuillen laiturille vannoin, ettei enää koskaan.
Muutama viikkoa myöhemmin seisoin taas veden äärellä. Valittavana oli 45 minuutin myrskyratsastus kaukaiselle saarelle tai vartin pyrähdys lähemmäksi. Tunsin itseni melkein aikuiseksi osatessani valita sen lähisaaren.
Olin keväällä äitini kanssa Islannissa. Ihailimme geysirejä, lojuimme kuumissa lähteissä ja huokailimme kuu-maisemalta näyttäville laavakentille. Laavan halkeamissa oli helppo kuvitella asuvan yhden tai useammankin niistä Islannin maahisista tai trolleista, joihin kaikki paikalliset uskovat, vaikka muuta väittäisivätkin.
Mutta siis. Mitenkäs tämä liittyy autoiluun ja liikenteeseen? No autoihin ei mitenkään, mutta liikkumiseen siten, että osallistuin reissulla myös valasretkelle. Äitini oli sitä mieltä, että valaita mennään katsomaan, kun kerta niin lähellä niiden elinaluetta ollaan. Itsekin liputin ajatusta, vaikka takaraivossani kaikui kokemuksesta kumpuava kysymys: haluanko varmasti aallokossa hervottomasti heiluvaan veneeseen.
Suuntasimme satamaan, koska olen vasta keski-ikäinen enkä ole siksi vielä kaikista kokemuksistani osannut vetää syy-seuraus johtopäätöksiä. Ensimmäisellä yrityksellä lipunmyyjä varoitteli myrskystä. Tuuli oli niin kova, että siihen olisi voinut nojata. Tämä ei kaiketi luvannut kivaa keliä avomerelle. Naisen kehotuksesta päätimme kokeilla myöhemmin uudestaan.
Jos oikein käytti mielikuvitusta oli tuuli kahden tunnin päästä ehkä vähän lempeämpi. Hyppäsimme siis veneeseen. Mistään soutuveneen kokoisesta purkista ei sentään ollut kyse vaan kolmekerroksisesta paatista, jonka alakerrasta sai ostaa virvokkeita. Yläkannelle menijöille suositeltiin kelluntapukuun sonnustautumista.
Retken ensimmäiset 30 minuuttia olivat ihania. Reykjavik kaikkosi taakse ja linnut pyörivät laivan ympärillä. Sää oli kirkas ja tuijotin hypnoottisen innokkaana merta. Oletin valaan tulevan tervehtimään minua hetkenä minä hyvänsä. Matkan jatkuessa katseeni kiinnittyi kuitenkin huomattavasti pienempään ja posliinireunaiseen vesielementtiin.
Se hetki, jona kuulet kanssatoverien heittävän pitkää sylkeä, mutta olet itse vielä ihan kunnossa, on kammottava. Suupieleen pyrkii pieni osaaottava hymy, vaikka samalla aavistat mitä tämä enteilee. Että kohta sinä olet – et nyt ihan kuoleman – mutta ainakin huonon olon oma.
Elävimmin mieleeni jäi takakannella nainen, joka oli jo satamassa vähän vihreä naamaltaan. Varttia myöhemmin hän upotti kerta toisensa jälkeen päätään paperipussiin puolison silittäessä kannustavasti selästä. Nainen näytti kaikkensa antaneelta ja alistuneelta – Jotakuinkin samalta kuin minä puoli tuntia myöhemmin.
Kumartuessani samankaltaisen pussin ääreen, näin naisen huulilla pienen ja voimattoman hymyn. Tuntui kaiketi kivalta saada kohtalotoveri. Minä en nähnyt tässä mitään kivaa.
Jos joku lukija nyt miettii, että miksen ottanut pahoinvointitabletteja niin sanottakoon, että otin kaiken mitä laillisesti keksin. Ranteissa oli pahoinvointia ehkäisevät rannekkeet ja vatsassa inkivääriä ja lääkepohjaisiakin tabuja. En ollut syönyt juuri mitään pohjalle ja juonut ohjeistuksen mukaisesti reilusti vettä. Ei auttanut.
Reissun prinsessa-hetkeni liittyi lohduttomaan kakomiseen tummennetun lasioven takana. Poistuessani laivasta, huomasin, että tuo oven tummennus toimi vain yhteen suuntaan ja laivan kahvilasta oli esteetön näköala puklailu performanssiini. Kiva, sanon minä. Luulen, että oven kohdalla istuneiden mieleen tuli joku ihan muu adjektiivi.
Äitini, joka siis ei voinut pahoin lainkaan, ihaili aallokkoa laivan sisätiloista. Minä hoipertelin kannella, jossa toki heilui enemmän, mutta jonka kylmässä tuulessa sain pidettyä edes osan sisäelimistäni vatsassa.
Näin toki valaita ja delfiinejäkin, mutta siinä puhallellessani sappirikasta sylkyä, mietin onko tämä tämän arvoista. Olisi pitänyt päästä tekemään vähintään sinunkauppoja noiden meren eläväisten kanssa, jotta olisi ollut. Astuessani kolme tuntia myöhemmin huulet sinisinä, koko maailma pyörien ja askel hapuillen laiturille vannoin, ettei enää koskaan.
Muutama viikkoa myöhemmin seisoin taas veden äärellä. Valittavana oli 45 minuutin myrskyratsastus kaukaiselle saarelle tai vartin pyrähdys lähemmäksi. Tunsin itseni melkein aikuiseksi osatessani valita sen lähisaaren.
maanantai 13. heinäkuuta 2015
Kesä ja tsiljoona suunnitelmaa
Souldiers veti Jyväskylän kesän teltassa 60- ja 70-luvun soulklassikoita. |
Ahmin Jyväskylän kesässä joukon ilmaisohjelmaa ja sitten viisi maksullista, joista yhden jouduin valitettavasti jättämään väliin työkiireiden takia.
Off/Balance esitti ravintola Harmoonissa improvisaatio tanssia. |
Souldiers lopetti toimintansa joskus 2000-luvun alku puolella, kun laulajat valmistuivat yliopistosta ja hajosivat maailmalle. Nostalgian määrä oli siis melkoinen, kun naiset veivasivat taas vanhoja kunnon Commitments –henkisiä biisejä. Johanna Försti näytti ajoittain pakahtuvan innosta itsekin hyppiessään biisien välissä tasajalkaa ja taputtaessa käsiä innokkaana yhteen. Täsmälleen samassa fiiliksessä oli yleisökin - minä mukaan luettuna.
Trygve Wakenshaw hiippaili lavalla puoli huomaamattomasti ennen esitystä katsojien vasta asettuessa paikoilleen. |
Näin heinäkuun 13. päivänä käytyjä on vasta yksi. Nimittäin Riihivuoren teatteri, joka nousi otsikoihin kun Pirunpellon näyttelijä heitti lapsiperheen ulos teatterista kesken näytöksen.
Tuohon välikohtaukseen sen enempää paneutumatta, muutama sana kuitenkin Itse näytelmästä:
Olen haukkunut tai huokaillut ei-innostuneesti niin monelle Riihivuoren
huipulla pyörähtäneelle näytelmälle, että nyt on aika hehkuttaa. Kävin
nimittäin jo ennen juhannusta katsomassa tuota Pirunpeltoa.
Odotukseni – jos niitä edes oli – olivat alhaiset. Sanotaanko jopa olemattomat.
Että tympeää, ylipitkää ja kylmää kyytiä on luvassa.
Taas kerran teatterilla. |
Takaa aukeava katettu teatteri toimi loistavasti Pirunpellon soramonttu-tarinaympäristönä. Itse tv-sarjaa, en ole koskaan seurannut, toisin kuin ilmeisen suuri osa yleisöä, mutta pääsin silti ihan mukavasti hommaan mukaan, enkä vilkaissut kelloa kertaakaan esityksen aikana.
Riihivuoressa
on toteutettu aiemmissa näytelmissä jonkinlaista pakottavaa tarvetta ajaa
lavalla autoja, siksi kun sen voi tehdä. Tällä kertaa näytelmässä liikkuneet
autot ja maanrakennuskoneet sopivat hienosti juoneen ja maisemaan. Teki mieli huudahtaa, että "Vihdoinkin".
Tunnisteet:
Jyväskylä,
Jyväskylän Kesä,
konsertit,
kulttuuri,
kuvataide,
Muurame,
Mänttä,
Naamat,
näytelmä,
näyttely,
Riihivuori teatteri,
Serlachiusmuseo,
teatteri,
UudenPolvenMuseo
torstai 9. heinäkuuta 2015
Off/Balance - hauskaa nykytanssia
![]() |
Off/Balancen kokoonpanoon kuului Hutiklubissa neljä tanssijaa ja yksi soittaja. |
Kävin eilen seuraamassa Off/Balancen Hutiklubin kantaesitystä ravintola Harmoonissa. Esitys oli osa Jyväskylän kesän ohjelmaa.
Tällaista Off/Balancea en ollut koskaan nähnyt. (Todettakoon toki, etten ihan kaikkea heidän tuotantoaan tunne.) Ryhmä veti interaktiivista improa eli yleisöstä ammentavaa tanssiteatteria. Esitys oli viihdyttävä ja todella hauska. Välillä tanssijat taipuivat hurmokselliseen joukkoitsemurhaan, sitten tanssittiin mustalle lampaalle, ilmennettiin tuskaa ja euforiaa ja tanssittiin noidannuoli jenkkaa.
Enpä muista koska olisin nauranut näin paljon nykytanssi esityksessä. Aiemmin olen lähinn kyynelehtinyt. Kyyneleet olivat tosin lähellä tälläkin kertaa: kropan valtasi nimittäin vähän ennen esityksen alkua se sellainen polttava tunne, kun joku asia, jota olet odottanut on juuri alkamassa ja olet niin intona, että tunnet rintakehässä itkun poikasen - se on hieno tunne se.
Mutta vähän vielä itse esityspaikasta. Jyväskylän rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevassa ravintola Harmooni on rakennus, jonka joskus galleria Harmonian aikoihin nostin yhdeksi Jyväskylän suosikkikohteistani. Paikka toimii yhä, vaikka uudessa kuosissa onkin. Nyt ruokasalina toimiva vanha grafiikan paja on edelleen näyttävä ja valoisa tila.Toisaalta kun muistaa ne kaikki nyt maalin jäälle seinäriipustukset, tekstinpätköt ja kuvatapailut, tuntuu tila kovin neutraalilta. Ikään kuin neitseelliseltä versiolta siitä paljon eläneestä ja nähneestä talosta.
Onneksi ihana Off/Balance toi tilaan kaivattua rosoa. Mieleen jäi kytemään myös ajatus, että taidanpa poiketa joku päivä Harmoonissa lounaalla. Nyt kun olen nähnyt miltä rakennus nykyisin näyttää, voinen keskittyä ruokaan vanhan muistelun ja huokailun sijaan. Myös talon pihaterassi näytti viinilasillisen jos toisenkin arvoiselta paikalta.
tiistai 7. heinäkuuta 2015
Pitkä matka Puerto Ricoon
Lisko ja lauma pohjoismaalaisia toimittajia Puerto Ricon San Juanin vanhassa kaupungissa. |
Olin viime
viikolla Karibian auringossa. Nyt tosin tuntuu siltä, kuin reissusta olisi jo
viikkokausia. Kesä on joskus niin hektistä aikaa, että viikko venyy – jos nyt
ei vuosiksi – niin kuukaudeksi nyt ainakin.
San Juanin vanhan kaupungin pastellitalot. |
Kissanpäivät 34 asteen helteessä. |
En karannut
Puerto Ricoon ja Fort Lauderdaleen auringon kaipuun takia, vaan olin
työreissussa Norwegianin järjestämällä pressimatkalla. Ystäväni olettavat
- tarkennuksistani huolimatta - tämän tarkoittavan lähinnä loputtoman rentoa lojumista
auringossa, mutta sanottakoon, ettei se ihan sitä ole. Edellisen pressimatkan
jälkeen hoidatin kylkeen ilmestynyttä vyöruusua ja tänään kävin lääkärissä
suuhun tupsahtaneet afta-plantaasin takia. Reissut ovat siis ihania, mutta
myös ”pikkuisen” raskaita.
Ilta aurinko laskee San Juanissa. |
Matkani kohti
Puerto Ricoa lähti Helsingistä aamulennolla noin klo 8. Aika tasan 24 tuntia
myöhemmin Dreamliner-koneen pyörät iskivät Karibian saaren kenttään. Välissä olin
kuluttanut seitsemän tuntia Lontoon Gatwickin tuolia ja vaihtanut konetta myös
Fort Lauderdalessa. Herätessäni seuraavana päivänä jet lagisena kuuman kosteaan
+34 asteiseen päivään olin kuitenkin sitä mieltä, että tämä oli matkan väärti.
Hymynaamoja vanhan kaupungin kaduilla. |
Madventuresin
Riku Rantala sanoi joskus
haastatellessani tätä Keskisuomalaiseen, että hankala matka ja haastava
tavoitettavuus tekevät paikasta erityisen. Näin jo siksikin, että kun perillepääsy on työn takana, tuntuu saapuminen kohteeseen erityiseltä. Toinen syy erityisyyteen on siinä, että kohde on mutkien takana, eivät kaikki vaivaudu sinne. Perus
pakettimatkalaiset loistavat poissaolollaan.
Puerto Rico
ei toki enää kauaa ihan näin hankalan matkan päässä ole, sillä pressimatkan
tarkoitus oli tuoda nimenomaan esiin maa, jonne Norwegian tekee talvesta 2015 lähtien suoria
lentoja pohjoismaista. Suomi ei valitettavasti näiden pohjoismaiden
joukkoon kuulu, mutta matka helpottuu kuitenkin huomattavasti, kun konetta ei tarvitse
vaihtaa enää muualla kuin vaikka Tukholmassa.
Norwegianin tiedottaja Charlotte Holmbergh Jacobsson totesi reissussa, että suomalaiset joutuvat usein kärsimään näissä reittijutuissa, mutta toisaalta, he (eli me) olemme pohjoismaalaisista myös niitä, jotka emme pienistä vastoinkäymisistä valita.
Tämä lienee totta. Ehkä kansanluonteeseemme kuuluu synnynnäisesti se, että arvostamme kokemuksen astetta korkeammalle, jos olemme joutuneet tekemään sen eteen vähän töitäkin. Eikös esimerkiksi saunan löylyt maistu parhailta silloin kuin kouria koristaa puunhakkuusta syntyneet vesikellot ja kahvi maistuu parhaalta kannon nokassa istuessa jos jalan vieressä on ämpärillinen vastapoimittuja puolukoita.
Vesi näyttää miltei liian turkoosilta ollakseen totta. |
San Juanin kadut ovat täynnä elämää arkenakin. |
maanantai 6. heinäkuuta 2015
Kissaeläimen pauloissa
Keskisuomalainen 3.7.2015
Olen rakastunut. Sillä tapaa syvästi ja kuumasti. Tavalla, joka nostaa pulssin, saa kädet tärisemään ja punan nousemaan poskille. Tavalla, joka saa unohtamaan kaiken muun.
Kaikki tapahtui äkkiä ja arvaamatta. Tai, no ei ihan arvaamatta. En voi väittää, ettenkö olisi havainnut mieltymystäni tuohon kissamaiseen olentoon jo aiemminkin. En vain tiennyt, että tässä on kyse tosi rakkaudesta. Nyt tiedän.
Näin se tapahtui. Oli leppoisa perjantai päivä. Suuntasin mieheni kanssa autokaupoille kakkukahville, sillä rehellisesti sanottuna, minulla on tapana tehdä niin ehkä vähän kiusallisenkin usein. Mikäs sen mukavampaa kuin siemailla kahvia, ahmia kakkua tai pullaa ja ihailla autoja, joista 80 prosenttiin sinulla ei ole varaa.
Autokaupan kahvipisteen tuntumassa seisoi kiiltävän musta Jaguari. Naureskelin miehelleni, että tuollaisen haluan. Kerran Jaguarin ratin takana istuneena, tiesin ajoneuvon varsin ihanaksi.
Naureskelu oli helppoa, sillä 150 000 euron hintalappu takasi sen, että naureskeluksihan tämä vain jää. Mieskin hymyili sitä sellaista huoletonta hymyä, joka sisälsi varman tiedon siitä, että ihan niin todellisuudesta irtautunut emäntä ei ole, että oikeasti ehdottaisi moisen auton ostoa. Autokauppiaskin nyökkäili kannustavan alentuvasti.
Vaiheessa, jossa olin käynyt läpi lähes kaikki autot ja siirtänyt huomioni autoista halliin eksyneeseen hupsuun oravaan, löysin kauimmaisesta nurkasta sydämeni valitun. Siellä tuo seitsemänvuotias hopeanhohtoinen kissaeläin seisoi ja katsoi minua suurilla silmillään. Konepellillä komeili uhmakas keulakoriste ja hintalapussa oli yksi nolla vähemmän kuin siinä kahvinkeittimen viereisessä Jaguarissa.
Tunsin sydämeni heittävän rinnassa volttia istahtaessani S-tyypin Jaguarin penkille. Päässäni alkoi soida se Ressu Redfordin esittämä Fazerin mainosbiisi, jossa hoilataan "Sinäkö se oot". Vaikka kappale on ärsyttävä, se ei onnistunut sammuttamaan sydämeni paloa. Kuiskasin miehelleni, että mennäänkö koeajolle.
Myönnän rakastuneeni ennen kaikkea ajatukseen sitä, että olisin Jaguari-naisia. Autossahan on pitkälti kyse fiiliksistä ja statuksesta – näin vaikka muuta väittäisimme. Järkiauto on aina vain järkiauto. Tunneautot ovat ihan toista luokkaa.
Tämä ei välttämättä viittaa isoon hintalappuun. Tunneauto voi olla sellainenkin, joka ei ole maksanut maltaita ja palaa selkänahkaa. Rakastin esimerkiksi syvästi muinaista Toyota Hiaceani, koska pidin siitä fiiliksestä jonka sain hypätessäni ulos autosta. Nautin ihmisten vähän hämmästyneestä ilmeestä, kun he huomasivat pakettiautoa ajaneen raksajannun sijaan nuorehkon naisen. Voi toki olla, etteivät he sitä ihmetelleet, vaan hämmästelivät esimerkiksi sitä, kuinka vinoon auton voi parkkiruutuun saadakaan tai kuinka likainen auton kylki voikaan olla.
Oli miten oli. Jaguarin omistajana haluaisin olla muka vaatimattoman välinpitämätön. Kun joku ihailisi autoani sanoisin, että ihan kivahan tämä on. Pääni sisällä kiljahtelisin lapsellisen innoissani ja hoilaisin non-stopina Jerry Cotton -biisiä vaikkei se oikein nimeni kohdalla rimmaakaan. Että "Kuka ajaa hopeisella Jaguaarilla. Jee jee, Mahlamäki-Kaistisen Riikka...."
Sanomattakin lie selvää, että tuo perjantainen koeajo oli yksi parhaista ajokokemuksistani ikinä. Järki voitti kuitenkin lopulta tunteen ja Jaguari jäi kauppaan. Sydän verta vuotaen olen kuitenkin ajatellut häntä joka päivä, Mielessäni lähetän hänelle lentopusuja ja lämpimiä ajatuksia.
Sitä, onko hänet jo myyty, en ole uskaltanut tarkistaa. Pelkkä ajatus vieraasta ihmisestä hänen rattinsa takana ajaa minut epätoivon ahdinkoon ja loputtoman surun suohon. Oih.
Olen rakastunut. Sillä tapaa syvästi ja kuumasti. Tavalla, joka nostaa pulssin, saa kädet tärisemään ja punan nousemaan poskille. Tavalla, joka saa unohtamaan kaiken muun.
Kaikki tapahtui äkkiä ja arvaamatta. Tai, no ei ihan arvaamatta. En voi väittää, ettenkö olisi havainnut mieltymystäni tuohon kissamaiseen olentoon jo aiemminkin. En vain tiennyt, että tässä on kyse tosi rakkaudesta. Nyt tiedän.
Näin se tapahtui. Oli leppoisa perjantai päivä. Suuntasin mieheni kanssa autokaupoille kakkukahville, sillä rehellisesti sanottuna, minulla on tapana tehdä niin ehkä vähän kiusallisenkin usein. Mikäs sen mukavampaa kuin siemailla kahvia, ahmia kakkua tai pullaa ja ihailla autoja, joista 80 prosenttiin sinulla ei ole varaa.
Autokaupan kahvipisteen tuntumassa seisoi kiiltävän musta Jaguari. Naureskelin miehelleni, että tuollaisen haluan. Kerran Jaguarin ratin takana istuneena, tiesin ajoneuvon varsin ihanaksi.
Naureskelu oli helppoa, sillä 150 000 euron hintalappu takasi sen, että naureskeluksihan tämä vain jää. Mieskin hymyili sitä sellaista huoletonta hymyä, joka sisälsi varman tiedon siitä, että ihan niin todellisuudesta irtautunut emäntä ei ole, että oikeasti ehdottaisi moisen auton ostoa. Autokauppiaskin nyökkäili kannustavan alentuvasti.
Vaiheessa, jossa olin käynyt läpi lähes kaikki autot ja siirtänyt huomioni autoista halliin eksyneeseen hupsuun oravaan, löysin kauimmaisesta nurkasta sydämeni valitun. Siellä tuo seitsemänvuotias hopeanhohtoinen kissaeläin seisoi ja katsoi minua suurilla silmillään. Konepellillä komeili uhmakas keulakoriste ja hintalapussa oli yksi nolla vähemmän kuin siinä kahvinkeittimen viereisessä Jaguarissa.
Tunsin sydämeni heittävän rinnassa volttia istahtaessani S-tyypin Jaguarin penkille. Päässäni alkoi soida se Ressu Redfordin esittämä Fazerin mainosbiisi, jossa hoilataan "Sinäkö se oot". Vaikka kappale on ärsyttävä, se ei onnistunut sammuttamaan sydämeni paloa. Kuiskasin miehelleni, että mennäänkö koeajolle.
Myönnän rakastuneeni ennen kaikkea ajatukseen sitä, että olisin Jaguari-naisia. Autossahan on pitkälti kyse fiiliksistä ja statuksesta – näin vaikka muuta väittäisimme. Järkiauto on aina vain järkiauto. Tunneautot ovat ihan toista luokkaa.
Tämä ei välttämättä viittaa isoon hintalappuun. Tunneauto voi olla sellainenkin, joka ei ole maksanut maltaita ja palaa selkänahkaa. Rakastin esimerkiksi syvästi muinaista Toyota Hiaceani, koska pidin siitä fiiliksestä jonka sain hypätessäni ulos autosta. Nautin ihmisten vähän hämmästyneestä ilmeestä, kun he huomasivat pakettiautoa ajaneen raksajannun sijaan nuorehkon naisen. Voi toki olla, etteivät he sitä ihmetelleet, vaan hämmästelivät esimerkiksi sitä, kuinka vinoon auton voi parkkiruutuun saadakaan tai kuinka likainen auton kylki voikaan olla.
Oli miten oli. Jaguarin omistajana haluaisin olla muka vaatimattoman välinpitämätön. Kun joku ihailisi autoani sanoisin, että ihan kivahan tämä on. Pääni sisällä kiljahtelisin lapsellisen innoissani ja hoilaisin non-stopina Jerry Cotton -biisiä vaikkei se oikein nimeni kohdalla rimmaakaan. Että "Kuka ajaa hopeisella Jaguaarilla. Jee jee, Mahlamäki-Kaistisen Riikka...."
Sanomattakin lie selvää, että tuo perjantainen koeajo oli yksi parhaista ajokokemuksistani ikinä. Järki voitti kuitenkin lopulta tunteen ja Jaguari jäi kauppaan. Sydän verta vuotaen olen kuitenkin ajatellut häntä joka päivä, Mielessäni lähetän hänelle lentopusuja ja lämpimiä ajatuksia.
Sitä, onko hänet jo myyty, en ole uskaltanut tarkistaa. Pelkkä ajatus vieraasta ihmisestä hänen rattinsa takana ajaa minut epätoivon ahdinkoon ja loputtoman surun suohon. Oih.
Tunnisteet:
autot,
Hiace,
Jaguar,
Keskisuomalainen,
kolumni
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)