Tapahtuman aikaa Ahvenanmaalla on runsaasti avoimia maatiloja, tuotemyyntiä, ohjelmaa ja pop up (Plåpp Åpp) ravintoloita. Juhlilla myytävät tuotteet ovat alkuperältään ahvenanmaalaisia, mutta paikalle vaeltaneen kansan joukko yllättävänkin kansainvälistä.
Skördefestistä on turha etsiä mannersuomen kaikilla – siis ihan kaikilla – markkinoilla pyöriviä kymmeniä täytelakritsin ja englantilaisen toffeen myyjiä. Skördefestin herkkupuolelta löytyy sen sijaan esimerkiksi paikallista käsintehtyä suklaata, höyhenen kevyttä lakritsimarenkia, tikkarikakkuja ja tyrnihunajaa.
Tapahtumaan
osallistui tänä vuonna 55 kohdetta. Kiersimme niistä toimittajapoppoon kanssa perjantaina kourallisen, maistelimme
herkkuja ja jututimme paikallisia. Ohjelmassa olivat muun muassa Maarianhaminan
merikortteli, Marskogens Lamm –lammastila ja Bolstaholmin tila.
Poikkesimme
myös muutamassa ohjelmaan kuulumattomassa paikassa kuten Pettasin luomusertifioidussa
kahvilassa ja Stallhagenin-panimossa.Syysmarkkinoita on järjestetty parisenkymmentä vuotta. Idea on ihana. Mietin, miksei moista löydy mannersuomesta. Miksei esimerkiksi Jyvässeudun tilat innostu tällaisesta?
Jos mantereella
järjestettäisiin Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlien kaltainen tilatapahtuma,
olisi tunnelma ehkä melko toinen. Mantereen liha- ja viljatuotanto on niin
isoissa kantimissa, ettei niistä taida löytyä Ahvenanmaan kaltaista herkullisen
rustiikkista tunnelmaa. Tehonavetan pihapiirissä ei ole sama fiilis kuin
vuosisatoja toimineen tilan pihalla, jossa vanha isäntä vetää
traktorikierroksia yleisölle ja kertoo paikan historiikista lehmien kallistellessa
pellolla päitään ja lasten hypellessä heinäpaalilta toisella.
Mielessäni kävi moneen kertaan, että tämähän on ihan kuin jostain mainoksesta. Jos vaikka paikallisia Stallhagenin olutta tai Taffelsipsejä mainostettaisiin tällaisilla idyllisillä ja tyylikkäillä taustakuvilla olisin naureskellut mainostajan menneen vähän liiallisuuksiin totuuden idealisoimisessaan.
Eniten
hämmennyin tapahtuman hiotusta tyylistä. Valehtelematta lähes jokaisessa
paikassa näytti siltä kuin esillepano olisi taitavan stylistin käsialaa.
Kameran ja kännykän akut simahtivat auttamattomasti matkassa, kun jokaista
yksityiskohtaa olisi halunnut kuvata. Joku sanoikin reissussa, että täältähän
saisi kuvat vaikka koko loppu vuoden ruokasivuja varten. Toinen
mieltäni askarruttanut seikka oli ihmisen auttamaton tarve lähteä aina kauas.
Viimeisestä Ahvenanmaan visiitistäni on melkein kaksi vuosikymmentä aikaa.
Mietin miksi ihmeessä ja vannoin palaavani saariston pyöräreiteille,
luontopoluille ja ihastuttaviin pikkukahviloihin pikimmiten.
Sture Ahlström toimi sähkömiehenä, mutta jätti onneksi duuninsa ja keskittyi erilaisten taideprojektien ja käytännönesineiden valmistamiseen. |
Sture Ahlström valmistaa uustuotantona muun muassa vanhahtavia puulaatikoita. Miehen käsistä syntyvät myös varsin mielikuvitukselliset metallityöt tai vaikka pajunpunokset. |
Ahvenanmaa
päivämme päättyi ennen Vikingin uudistettuun Mariellaan nousua
Smakbyn-ravintolaan. Siis siihen Strömssö-kokki Michael Björklundin
ravintolaan. Mies itse näkyi paikalla vain vilahdukselta. Rakennuksen
puitteet olivat komeasti avaran tyylikkäät. Sisustuksessa oli käytetty paljon
paikallisen, oikeutetusti ehkä ”hullu-keksijä”/taiteilija nimikkeen ansaitsevan
Sture Ahlstömin
taidetta.
Ensi kerralla kokeilen ehdottomasti à la carte -listaa, joka näytti buffaa houkuttelevammalta. Näin vaikka punajuuri-vuohenjuusto -lisäke olikin erinomainen.
Söin
reissussa paljon ja hyvin. Oikeasti ihan liikaakin. Eteeni kannettiin muun muassa lammasmakkaraa,
ahvenanmaalaista pannukakkua ja tuoretta omenamehua. Sen kaikista
lähtemättömimmän ateriakokemuksen mieleeni jätti kuitenkin Viking Gracen
äyriäislautanen. Siitä näen märkiä unia vielä pitkään...
Ensi kerralla kokeilen ehdottomasti à la carte -listaa, joka näytti buffaa houkuttelevammalta. Näin vaikka punajuuri-vuohenjuusto -lisäke olikin erinomainen.
Smakbyn kellarikerroksessa vietettiin 50v juhlia. |
Samaan aikaan keittiössä oli melkoinen vilske. Ravintolassa käy niin hyvin väkeä, ett suunnitteilla on tilojen laajentaminen ja majoituspalvelun lisääminen ohjelmaan. |
Vikin Gracen Oscar à la carten äyriäisvadissa oli kaikki ikään kuin kohdillaan. |
Oi vitsit! Tuli hirveä himo päästä Ahvenanmaalle! Se kuuluu juuri niihin niin lähellä, mutta muka kaukana -paikkoihin. Harmi, että sadonkorjuujuhlat meni jo, mutta olihan tässä vinkkejä muuallekin. Kiitos!
VastaaPoistaTiedät Dodo keneen olla yhteydessä kun halajat Ahvenanmaalle. :)
VastaaPoistaToi mun reissun ajankohta oli todiaan aika speciaali, mutta eiköhän sieltä hienoa nähtävää ja koettavaa löydy muulloinkin. Vaikka niitä luontopolkuja ja fillarireittejä joille en itse vielä ehtinyt.
VastaaPoista